Kultura

žele mlade članove

KUD Nevijana poziva mlade s cijelog Pašmana da im se priključe

KUD Nevijana poziva mlade s cijelog Pašmana da im se priključe

Više od stotinu nastupa diljem Hrvatske, brojna gostovanja u inozemstvu, sudjelovanje na domaćim i međunarodnim smotrama folklora, njegovanje i predstavljanje baštine otoka Pašmana obilježili su više od dva desetljeća rada KUD-a Nevijana iz Neviđana.

U novu godinu ušli su s velikim planovima i novoizabranim vodstvom kojemu je na prvome mjestu pomlađivanje članstva.

– Iako smo vježbali i nastupali, posljednje dvije godine imali smo malo zatišje jer je, što je prirodno, došlo do smjene generacija. Stariji su se članovi povukli, mlađi otišli s otoka zbog studiranja ili drugih životnih obveza, tako da ćemo ove godine pokušati u rad KUD-a uključiti nove folkloraše, govore novoizabrana predsjednica KUD-a Jasminka Kučina, njezina zamjenica Jagoda Blagdanić i tajnik Dean Travica.

Podsjećaju da je KUD Nevijana jedan od najstarijih u Zadarskoj županiji, s registracijskim brojem osam, iako postoji nekoliko sličnih društava koji su s radom počeli godinu, dvije prije njih, ali nisu bili službeno registrirani.

– Počeli smo sa 12 članova iz Neviđana koji su prije KUD-a bili aktivni u crkvenom zboru, 1998. godine priključili su nam se ljudi iz Mrljana, Pašmana, Banja, Kraja… Premda je jezgra KUD-a iz Neviđana, uvijek smo bili otvoreni i prihvaćali članove iz svih mjesta zato što u svom programu njegujemo baštinu cijelog otoka Pašmana. I sada, kada nam je prioritet pomladiti članstvo, pozivamo Pašmance iz svih mjesta da nam se pridruže, poručuje predsjednica Jasminka Kučina i napominje da im posebno fale muški plesači, koji su neizostavni kada izvode Nevisku koledu.

A upravo su po Neviskoj koledi, koja je od 2013. godine zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro i upisana u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, postali nadaleko poznati.

– Za Nevisku koledu koreografiju je 2001. godine napravio dr. Ivan Ivančan i tada je taj naš više od 300 godina star adventski običaj uvršten u program Lada i Ladarica. Mi smo s Neviskom koledom imali zapažen nastup prije dvije godine na Adventu u Zagrebu, a lani smo je čak usred ljeta izveli na festivalu u Bogliascu pokraj Genove. Imamo i svoje Kolo sv. Ante, obradili smo mnoge stare pašmanske napjeve, ali i baštinu cijele jadranske i dinarske regije, u čemu smo uvijek imali stručnu pomoć prof. Jordanka Miloša i koreografa Marka Jurkovića, navodi predsjednica Kučina.

Kao članovi Družine – čuvara hrvatskih obiteljskih zadruga iz Zagreba, koja vodi projekt „Iz narodne baštine hrvatskih krajeva“, KUD Nevijana  gostovao je u Rumunjskoj, duž cijele Italije, u Francuskoj, Poljskoj, Češkoj, Makedoniji, a u svome mjestu ugostili su folklorne skupine iz svih tih zemalja. Ovoga ljeta u uzvratni posjet doći će im folkloraši iz Bogliasca i s njima će nastupiti na Međunarodnoj smotri folklora u Dobropoljani.

Osim velikog rada i truda svih članova, za dosadašnje uspjehe KUD-a Nevijana, ističu Jasminka Kučina i Jagoda Blagdanić, zaslužna je Općina Pašman koja ih financijski prati od osnutka, mnogobrojni donatori i sponzori poput biogradske Ilirije, brodara Ante Milolovića i poduzetnika Zvonimira Tudorovića.

– Izradu nošnji, koje je prema fotografiji iz 1918. godine rekonstruirala dr. Jasenka Lulić Štorić iz Narodnog muzeja Zadar,  financiramo sami od članarina i donacija svakog pojedinog člana KUD-a. Velikim koncertom prije dvije godine obilježili smo 20. obljetnicu osnutka, a već sada razmišljamo o proslavi 25. godišnjice i velika nam je želja da do tada pripremimo slavljeničku fotomonografiju, najavljuje predsjednica i poziva još jednom mlade Pašmance da se priključe KUD-u Nevijana.


Reci što misliš!