Kultura

važan dan za otok pag

Potpisani ugovori o davanju na uporabu tvrđave Fortice i kule Skrivanata na Pagu

Potpisani ugovori o davanju na uporabu tvrđave Fortice i kule Skrivanata na Pagu
Filip Brala/PIXSELL

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je u Pagu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem potpisao ugovore o davanju na uporabu tvrđave Fortice i kule Skrivanata.

“Raduju me ovakvi događaji kojima oživljavamo ono što je zapušteno, a to je i orijentacija i poruka koju upućuju Vlada i Ministarstvo državne imovine: oživjeti Hrvatsku i vratiti život tamo gdje je on ostao u tragovima“, rekao je ministar Marić.

Kula Skrivanat, jedan od najprepoznatljivijih dijelova spomeničke baštine Paga, izgrađena je u 15. stoljeću, a njezinom gradnjom počela je i gradnja novoga grada Paga 1443. godine. Jedina je preostala kula od negdašnjih devet koje su okruživale i branile taj grad.

Utvrda Fortica izgrađena je u 17. stoljeću i nalazi se u blizini Paškog mosta. Kontrolirala je prolaz između otoka Paga i kopna. Otok je bio na važnome pomorskom putu, a trgovački brodovi koji su plovili od sjevernog Jadrana prema Dalmaciji i obratno često su bili izloženi napadima gusara.

Kako je priopćeno iz Ministarstva, gradonačelnik Fabijanić zahvalio je Vladi Republike Hrvatske, ministarstvu i ministru Mariću te izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora.

"Ovo je važan dan za naš otok, za naš grad. Današnje potpisivanje nastavak je ulaganja u kulturnu baštinu i turističku ponudu otoka Paga i Zadarske županije, a to je i jedan od prioriteta ove gradske vlast", rekao je Fabijanić.

Na potpisivanju ugovora bili su zadarski župan Božidar Longin i načelnik Općine Kolana Marin Pernjak. Župan Longin izrazio je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora.


Reci što misliš!