Kultura

gradske priče

Zadar noir: Priča o sumraku filmskih i kino projekata u gradu (1)

Zadar noir: Priča o sumraku filmskih i kino projekata u gradu (1)

Mojoj generaciji (sredina osamdesetih) još je u sjećanju 13. red Kina Pobjede. Danas čekamo srijedu za najjeftinije ulaznice u kino dvoranu koja nam nudi samo blockbustere, sve je senzacija, 3D, extreme... i još nismo doživjeli pojavu nezavisnog kina u Zadru.

Nerijetko u anketama o kulturnim potrebama (mlađih i starijih) najviše ''bodova'' ima upravo kino. Ljubitelji sedme umjetnosti u Zadru sigurno bi pogledali i neke naslove koji nisu nužno u top 10 box office u SAD-u.

Kakav NOIR... Ali da ne budemo sasvim negativni. Postoje svijetli primjeri, kada imate projekcije intrigantnih naslova u sklopu događanja na Sveučilištu (Ruski dani, Dani seksualnosti). Dokumentarce često gledamo u malom prostoru Knjigozemske. Neko vrijeme vrtili su se filmovi i u ACME klubu. Danas ih imamo na Kinetoci u Gradskoj knjižnici Zadar. Ali sve je to MALO, odnosno, prostorom ograničeno. Sjećate li se filmskog festivala u Zadru? Ta je "Avantura" neslavno završila...

Nakon što su gradska kina nestala s kulturne mape Hrvatske, a kinoprikazivačku djelatnost su potpuno preuzele multipleks dvorane otvorene u gotovo svim većim gradovima, u posljednjih desetak godina došlo je do revitalizacije starih gradskih kina. Doduše, ne u Zadru. Naš grad nije dio Nezavisne mreže kinoprikazivača. Mreža u ovom trenutku ima 44 člana i 64 kino u 46 gradova i otoka.

Blast from past! Zadar je krajem 60-ih imao čak 4 kina! Kino Pobjeda, Ljetno kino, Kino Zadar i Kino kazaliste. Tamo su se održavale i predstave.

A još davne 1908. godine braca Meštrović otvorila su Kino Central. Drugo kino u zadarskoj povijesti. Prva kino projekcija u Zadru održana je 1897.u hotelu Grand.

Na tragu ovih podataka koje iznosi Drago Marić u svojim zadarskim kronikama, provjerili smo što o priči misle naši sugrađani. Posebno oni koje nekako baš vežemo uz filmove. 

6ea9b4a6d77d587397aecb19280ad175.jpg?v=2Branimir Čakić, autor filma "Mali div" koji je sa svojom ekipom napravio uistinu vrijedan projekt, spremno nam je dao odgovor.

- Problem je prije svega u zakonu tržišta koji dominira na svim društvenim razinama, što se najbolje vidi u pretvaranju drevnoga grada u turističko naselje; pohlepe radi, mili nam grad iz godine u godinu gubi na svome identitetu.

Pohlepa je dakle glavni uzrok duhovne kaljuže u kojoj smo se našli. Treba li nas takvo što čuditi u sredini u kojoj je sasvim normalno da braća i sestre desetljećima ne pričaju zbog nasljeđa?

Svoj jad uporno prenašamo na svoju djecu, uz uvijek iste bonuse zatucanosti, neznanja i bahatosti. Pored svega toga, pitati se zbog čega nemamo klasično kino na mjestima određenima za apartmane i hotele i više je nego naivno. Za rezultat, umjesto individua i graditelja, imamo krda rušitelja - nezainteresiranu mladež koju pokreće mentalni otrov poznat pod imenom Cajke, bio je otvoren Čakić. 

474873f1618a59011955ec852dbebcfe.jpg?v=2Komentar smo dobili i od ravnateljice ustanove INOVAcija Katarine Colić.

Naime, iako ne možemo govoriti o strategiji kojom bi ova ustanova podržala nezavisno kino, možemo govoriti o Centru kreativne industrije koji ima za cilj okupiti kreativce koji izravno ili neizravno djeluju u audiovizualnoj industriji te time u Zadru i Zadarskoj županiji jačaju možda neku buduću kino priču, tj. snaže njezine temelje.

- Otvaranje kina nije naš cilj niti je takvo što moguće realizirati kroz projekt Centra kreativne industrije kroz koji je povučeno 20 milijuna bespovratnih kuna. Kao i u svakom EU projektu vrlo je jasno naznačeno kako i u koju svrhu se može koristiti sredstva.

S druge strane projekcije filmova bit će moguće jer će Centar imati multifunkcionalnu dvoranu i opremu za iste. Ipak, bilo bi neozbiljno govoriti o kinu kada je riječ o INOVACIJI i EU sredstvima koje je povukla vezano za kreativnu industriju.

Okupljanje svih zainteresiranih za kreativnu industriju da, ali konkretna realizacija kina – ne, jer to kroz EU projekt koji provodimo jednostavno nije moguće.

Za komentar smo zamolili i čovjeka koji je prava baza podataka što se tiče filma u domaćoj i stranoj produkciji. Ivica Perinović otkrio nam je kako je bilo pokušaja za organiziranjem nezavisnih kino projekata (time se bavio Vlado Zrnić još prije deset godina).

Slab odaziv publike i skupoća autorskih prava tu su priču zaključili. No, on vidi potencijal u dokidanju kafkijanskog procesa u otkupu prava na prikazivanje koja su uglavnom u rukama HAVC-a ili HRT-a. 

- Sramotno je da imate sve manje filmskih festivala, a da kod nas na Oscar reviji imate samo jednu jedinu šansu pogledati primjerice japanski "Shoplifters" s nominacijom za najbolji strani film, jedan termin kojega morate pogoditi...vrte nam američke favorite, svjetska kinematografija je prebogata ali ne dolazi do nas.

NASTAVLJA SE...


Reci što misliš!