Kultura

gradske priče

Dina Bušić: Vjerujem da ćemo uskoro potaknuti osnivanje nezavisnog kina

Dina Bušić: Vjerujem da ćemo uskoro potaknuti osnivanje nezavisnog kina

Na tragu priče o filmskim i kino projektima u našem gradu, činjenici da smo ''ostali'' na samo jednom mjestu gdje se vrte manje više blockbusteri i novi hrvatski filmovi, provjerili smo ima li kakvih naznaka za promjene i planova za nezavisno kino u Zadru.

Nakon što su gradska kina nestala s kulturne mape Hrvatske, a kinoprikazivačku djelatnost su potpuno preuzele multipleks dvorane otvorene u gotovo svim većim gradovima, u posljednjih desetak godina došlo je do revitalizacije starih gradskih kina. Doduše, ne u Zadru. Naš grad primejrice nije dio Nezavisne mreže kinoprikazivača. Mreža u ovom trenutku ima 44 člana i 64 kino u 46 gradova i otoka.

Prvi članak kao uvod u temu možete naći na ovom linku.

- Smatram da činjenica da Zadar nema filmski festival, nakon dugog niza godina tijekom kojih imamo isključivo komercijalno kino, nije čudo. Naime, festivali  su svojevrsna “mostra” koja bi trebala dolaziti iznutra, iz zajednice koja redovno radi na određenom području.

Stoga je pokretanje redovnog programa art kina za našu zajednicu puno važnije kako bi kroz prikazivanje ali i druge aktivnosti vezane uz film (tribine, radionice, predavanja, kritički osvrti i sl.) započeli rad s publikom, kazala nam je Dina Bušić, v.d. pročelnice UO za kulturu i šport Grada Zadra.

Dodaje kako je Grad itekako svjestan ovog problema i nedostatka. A da se neke stvari mijenjaju i postoji volja, svakako će razveseliti sve kojima nedostaje manje komercijalnih umjetničkih i audiovizualnih sadržaja, kao neprocjenjiv dio javnog i kulturnog života. 

- Tema je načeta vrlo nedavno i u fazi smo ispitivanja mogućnosti, kako financijskih tako i prostornih pitanja. Vjerujem da ćemo uskoro, u suradnji s lokalnim potencijalnim suradnicima, uspjeti potaknuti osnivanje nezavisnog kina.


Reci što misliš!