Kultura

otvorenje u 19 sati

Ovoga petka u Muzeju antičkog stakla otvorenje izložbe vrsne umjetnice Ljerke Njerš

Ovoga petka u Muzeju antičkog stakla otvorenje izložbe vrsne umjetnice Ljerke Njerš

Muzej antičkog stakla u Zadru najavljuje otvorenje izložbe Ljerke Njerš, akademske slikarice iz Zagreba. Izložba će se otvoriti u petak, 15. ožujka 2019. s početkom u 19,00 sati u maloj izložbenoj dvorani Muzeja.

Renomirana umjetnica izlaže ponovno u MAS-u nakon osam godina. Tada je imala veliku izložbu naslovljenu „STAKLO ART GLAS“ kustosice prof. Ivanke Reberski. 

Nova izložba imenom „STVARANJE LJEPOTE U SUVREMENOM MEDIJU“ već naslovom odaje novosti - kao i podnaslov „staklo - slike - film „ i eto provokacije… Uz staklo kojega je stvarala prošle godine i u MAS-u kao gost umjetnik, izlagat će i svoje slike, ali ne obične - suvremenim rječnikom rečeno nastale tehnikom „mixed media“ - izrađene pomoću kompjutora i fotografije.

Citirat ćemo nekoliko rečenica iz predgovora Branke Hlevnjak, povjesničarke umjetnosti koja je napisala predgovor katalogu „LJERKA NJERŠ - SLIKARICA SLOBODNOG POKRETA JARKIH BOJA“…

„…Prozračnost stakla te odsjaj boje kroz svjetlo poveli su umjetnicu, spremnu na nova kreativna istraživanja, na ideju da staklenu plohu zamjeni oslikanom, prozračnom sliko-svilom. Da bi postigla taj efekt novog i drugačijeg, a ostala vjerna sebi i svojem slikarskom svijetu mašte, Ljerka Njerš se domogla suvremenih alata: fotografije i računala…“

Novost na otvorenju bit će i premijera deset minutnog eksperimentalnog filma autorice Ljerke Njerš uz originalnu glazbu vrhunskog skladatelja Mateja Meštrovića.

Izložba je realizirana u suradnji s Gliptotekom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te će nakon Zadra biti postavljena i u Zagrebu u prostoru Gliptoteke 1. lipnja 2019.

74661921e601cd59a40113bc78dced66.jpg?v=1

Reci što misliš!