Kultura

o dirljivom odnosu oca i sina

Održana promocija knjige "Zov očeva" zadarskog pisca Darka Petrova

Održana promocija knjige
Majana Krstić

U Multimedijalnoj dvorani GKZD u ponedjeljak 11. ožujka nazočio je veliki broj posjetitelja povodom održane promocije knjige "Zov očeva" zadarskog pisca Darka Petrova.

"Zov očeva" zanimljiv je roman, začudne snage i čitatelji će ga pročitati u dahu. Autor nas unosi u jedan svijet izgubljenih vrijednosti, iznova ga oživljavajući propitujući dirljiv odnos oca i sina, agoniju povratka i susreta. Same riječi postaju kist u ruci autora kojim vješto oslikava slike, toliko lijepe i suptilne.Predivna je to priču o snazi vjere, nade i bezuvjetne ljubavi, usred zasebnog svijeta na jednom posebnom otoku.

O knjizi  je govorio književnik i recenzent Nikola Šimić Tonin i ukratko istaknuo: 

"Ne znam kada sam nekome rukopisu pristupio s toliko znatiželje, onog nekoga iščekivanja. Upoznao sam autora družeći se, uz jutarnje kave, čašice razgovora. Lakše je pristupiti tekstu kad osobno upoznaš autora kao što to čine i prevoditelji, upoznaju karakter, duhovnost, ono nešto. Sve to i povrh toga krasi – bilježi Darka Petrova. Potisnuta bol - životne tragedije. Naglašena religioznost iza koje idu stalni upiti – zašto. Otac i sin. Zov oca. Križ nad pučinom. Zov očeva. Otok. Svijet za sebe. Darko Petrov Zovom očeva personificira svijet vječne borbe, sukoba, težnje za slobodom. Svoju priču Petrov iznosi bez nekog nepotrebnog kićenja, onako čisto, obogaćujući samo iskustvenim, življenim detaljima čovjeka sa škoja, detaljima koji čine ovaj svijet, svijet škoja istinskim i trajnim."

Nazočnima se obratio i recenzent dr.sc. Šenol Selimović i naglasio: 

"Ovaj roman  - Zov očeva - nastavlja se na prethodni autobiografski roman – Bol u vremenu - s kojim je pred javnošću autor podijelio svoje nesvakidašnje rubno iskustvo. U samoj povijesti stoje niz primjera kako iz ovakvih iskustava proizlaze velika djela i potiču na duboke misli. Tako i u ovoj novoj knjizi nailazimo kod Darka Petrova prepoznatljivu posebnost, svojim lirskim nadahnućem, gdje njegov talent nadilazi samog sebe. Knjigom izražava duhovnu dimenziju života kroz teološko – filozofski izričaj s bogatstvom jezika, jedinstvenošću te je nemoguće izdvojiti bilo koji dio romana iz cjeline. Knjiga se  čita u jednom dahu, unoseći nas u veće vrijednosti života koje izviru iz same vjere, nade i uzajamne ljubavi u ovim vremenima kad nam je to zaista potrebno. Djelo koje čeka čitatelja na promišljanje."

Autor Darko Perov na kraju promocije zahvalio se prisutnima kao i nakladniku knjige HKD-u Ogranak Zadar Biblioteka Donat i Zadarskoj županiji - Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i šport koji su pomogli u sufinanciranju knjige "Zov očeva".

Moderator i voditelj promocije bila je Vesna Benić.

Reci što misliš!