Kultura

izložba

"Galaksije" u Zavičajnom muzeju grada Biograda

Zanimljiva izložba pod nazivom „Galaksije“ postavljena je u prostorijama biogradskog Zavičajnog muzeja. Riječ je o izložbi slika mlade likovne umjetnice Mateje Bugarija iz Bibinja, koja nam se predstavila sa svojih 11 slika na temu svemira.

Otvarajući ovu izložbu Draženko Samardžić ravnatelj Zavičajnog muzeja kazao je kako je vječito pitanje, dilema i radoznalost, za sve ono što nam je strano i nejasno, a opet blisko, normalna ljudska osobina. Još od  Dedala i Ikara taj tajanstveni i nedokučivi svemir i nadalje golica maštu ljudi, stoga i ne čudi što ga mnogi umjetnici doživljavaju i interpretiraju na svoj način. 
Slike mlade autorice rađene su u tehnici akrila, a obuhvaćaju 11 posebno zanimljivih da tako kažemo „lokacija“ u svemiru. Galaksije su poznato je, masivni sustavi sastavljani od zvijezda, plina i prašine (međuzvjezdana tvar), te tamne tvari koje na okupu održava gravitacija baš kao i kod ljudi. U vidljivom Svemiru postoji više od 100 milijuna galaksija, stoji u popratnom katalogu ove izložbe. Neiscrpna je to tema, intrigantna svakom umjetniku pa tako i mladoj Mateji Bugarija, kojoj je ovo druga samostalna izložba na tu temu. 

Teško je reći što me privlači ovoj tematici, naprosto me privlači, oduševljava i dakako inspirira. Zadovoljna sam i zahvalna što sam svoje slike mogla izložiti u Zavičajnom muzeju grada Biograda, a posebno što su prvi dojmovi posjetitelja više nego dobri, kazala je samozatajna Matea. To je svakako poticaj u mom kreativnom radu, a za sada ne planiram nešto radikalno drugačije već ostajem u tom „miljeu“. Osjećam da na tom planu imam još puno toga za reći i dakako pokazati, kazala nam je ona.

Među izloženim slikama je i prepoznatljiva „I see you“ poznata i pod nazivom  „The helix“ ili „The eye of God“. Tu su zatim „Astral“, „Apollo 11 on the Moon“, te mliječna staza oli ti „Milky way“ kojoj pripada naš Sunčev sustav, zatim galaksija „Aperion“, “The black eye galaxy“, „Batterfley galaxy“ i druge. Svakako valjan razlog i pozivnica za razgledanje ove izložbe u Zavičajnom muzeju grada Biograda.


Reci što misliš!