Kultura

u galeriji Doma na žalu

Prečanin Anselmo Dorkin prvi put izložio restaurirani Križni put

Prečanin Anselmo Dorkin prvi put izložio restaurirani Križni put
Naši školji

Prečanin Anselmo Dorkin, samouki kipar i slikar, koji je rodno mjesto obilježio mnogim umjetničkim djelima, darovao je Preku veliku izložbu sakralne umjetnosti koja je u galeriji Doma na žalu otvorena u subotu navečer.

Okosnica je izložbe sakralna tematika, a u javnosti je prvi put predstavljen restaurirani Križni put – 14 postaja, reljefa koji su dugo godina krasili župnu crkvu Gospe od Ružarija u Preku.

"Križni put je moje remek-djelo, 14 postaja, a na svakoj se prepoznaje Isus, što nije lako postići. Sve je rađeno na otvorenom prostoru, usred zime, punih šest mjeseci, što nije bilo lako jer je za tvrdo orahovo drvo trebalo puno snage. Noću sam razmišljao, rano ujutro radio skice i onda cijeli dan radio", kazao je skromni Šelmo, kako ga od milja zovu svi Prečani.

A da je uistinu riječ o velikom, životnom djelu skromnog i samozatajnog umjetnika, svjedoči i osvrt prof. Mladena Dorkina, koji je za Križni put napisao da je “zrelo likovno djelo sretnog stvaralačkog trenutka”.

"Četrnaest teških reljefa meštrovićevski je zahvat u religioznu tematiku i problematiku, križni put Sina Čovječjeg, njegova patnja i stradanje pod bremenom križa. Motiv Krista pod križem snažno je naglašen, plastično oslikan i oštro podcrtan, i to frontalno i plošno, bez treće dimenzije, ali psihološki iznijansirano i duboko ekspresivno. Upravo je reljefima Križnog puta nadrastao sebe i ograničenost zavičajnih slika i motiva, i objavio se u novom svjetlu kao stvaralac univerzalne problematike i živ talent jačeg ukusa i snažnijeg likovnog izraza", navodi prof. Dorkin u Zadarskoj smotri.

O stvaralaštvu i značaju Anselma Dorkina na otvorenju izložbe govorila je dramska umjetnica Milena Dundov, umjetnikova prijateljica i dobra poznavateljica njegova rada, koja je ustvrdila da je “Šelmo kipar, slikar i pjesnik”.

"Šelmo piše pjesme u drvu, u kamenu, na platnu. Sve ovo što vidimo jedna je pjesma, ovo je jedan Križni put koji je pun dubokog bola, pun osjećaja. To je put našeg otočnog Krista! Mučno je sve oko njega, jednostavno je satkan iz dubine Šelmove duše. Zato me jako boli što je Šelmov Križni put maknut iz crkve i to je, kao što bi rekao Joja Ricov, kulturocid! Ubojstvo jedne umjetnosti, a to nije dobro. Ovaj Križni put zaslužio je da bude neprekidno viđen, da bude tu", kazala je Milena Dundov.

Na svemu što je učinio za Preko Anselmu Dorkinu zahvalio je i načelnik općine Jure Brižić.

"Zahvaljujem Šelmu od srca za sve što nam je dao i u čemu danas uživamo, uključujući i ovu izložbu. Uz velebni Križni put, mislim da se svi slažemo da su Šelmove “Lavandijere” najprepoznatljivije njegovo djelo i da su zauvijek obilježile cijelo Preko. I na tome mu hvala", rekao je Brižić te dodao kako se nada će reljefi 14 postaja Križnoga puta Anselma Dorkina ubuduće krasiti crkvicu sv. Ivana.

Anselmo Dorkin izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Preku, Kalima, Kukljici, Zadru i Zagrebu, a izložba sakralne umjetnosti u galeriji Doma na žalu može se razgledati do 20. travnja.


Reci što misliš!