Kultura

najstariji član Udruge điran

“Naša vala” barba Bore Mrve otkrila jezično bogatstvo otoka

“Naša vala” barba Bore Mrve otkrila jezično bogatstvo otoka
Naši školji

Lipa li je od Mulina vala/nju je nama Božja ruka dala… Početni su stihovi pjesme “Naša vala” i istoimene prve knjige poezije i proze kojima najstariji član Udruge Điran – Dalibor Bore Mrva – čitatelja uvodi u svoj pogled na otočni život i svijet.

Podijeljena u tri tematske i vremenske cjeline, “Sličice iz djetinjstva i mladosti”, “Pjesme prigodne” i “Razmišljanja dida Bore”, knjiga poezije i proze “Naša vala”, koja je u subotu predstavljena u Ugljanu, čuvar je i jednog posebnog vremena i dijalektalnog otočnog izraza koji se teško prenosi novim generacijama.

Prema riječima samog autora, svaka pjesma i prozni izričaj imaju svoju istinu.

- U ovoj maloj pjesmarici nastojao sam opisati kakav je bio život u djetinjstvu i kasnijim godinama, kazao je barba Bore na promociji.

A on je, prema svemu opisanom, pun sjećanja na djetinjstvo, majku, očaranost rodnim otokom, nostalgijom za mladim danima… Knjiga “Naša vala”, kako je u predgovoru napisala urednica i lektorica Slavica Luštica Karlović, njeguje “autohtoni jezik koji se brzo mijenja i gubi. Miješa se sa standardnim i kolokvijalnim jezikom i ubrzo nestaje.

Zato je ova zbirka, kao i mnoge slične, bitna, jer je pisana na jednoj od brojnih varijanti čakavskoga narječja, lokalnim govorom zaseoka Mulina na kraju otoka Ugljana. To govori o jezičnom, leksičkom i naglasnom bogatstvu našeg jezika, gdje na jednom otoku svaki zaseok ima svoje specigičnosti”.

Stil pisanja barba Bore odlikuje se lakoćom izražavanja, odražava pozitivan stav, uživanje u životu, duhovitost, a sve to ovu zbirku čini vrijednom čitanja.

O autoru je na predstavljanju knjige govorila predsjednica Udruge Điran Ingrid Vuchich, koja je naglasila da djela poput barba Borine “Naše vale” imaju neprocjenjivu vrijednost jer budućim generacijama omogućuju blisku povezanost s prošlošću.

U prigodnom programu na predstavljanju knjige nastupili su Udruga Điran i Klapa Basket. Urednica je Slavica Luštica Karlović, a nakladnik Udruga Điran.


Reci što misliš!