Kultura

poznati laureati

Hrvatska komora arhitekata objavila nominacije za svoje godišnje nagrade

Hrvatska komora arhitekata objavila nominacije za svoje godišnje nagrade

U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su četiri realizacije - Kuća Jerini, Američka međunarodna škola u Zagrebu/AISZ, Osnovna škola sa sportskom dvoranom u Popovači te Kućice za odmor u zoni jezera u sklopu Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu, objavila je u srijedu Hrvatska komora arhitekata (HKA), nositelj nagrade.

Godišnje nagrade dodjeljuju se za istaknuti profesionalni doprinos u područjima arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja, s ciljem podizanja ugleda struke u široj javnosti, promicanja izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja.

Za Medalju za urbanizam u konkurenciji su dva rada, Projekt urbana sanacija i Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja – "Kako čitati prostorni plan“.

Od prijavljenih projekata za nagradu Medalja za konceptualni pothvat, nominirana su tri rada, Knjiga/brošura: "Arhitektura 20 stoljeća u Varaždinu / Radna skupina Varaždin – Tekstovi 2017/2018“, "Laboratorij arhitekture“ i Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja – "Kako čitati prostorni plan“.

Finaliste godišnjih nagrada odabrao je Ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, a tu su još Tomislav Ćurković, Ante Kuzmanić, akademik Mladen Obad Šćitaroci i Karin Šerman.

Kako je najavljeno, ocjenjivanje finalnih projekata u svakoj kategoriji temeljiti na načelima izvrsnosti, profesionalne etičnosti i pripadnosti. Evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja.

Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš. Prema načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi.

Svečano proglašenje dobitnika nagrada i dodjela nagrada održat će se 5. travnja na Danima arhitekata u Splitu.


Reci što misliš!