Kultura

17. travnja

Otvorenje izložbe „Tajne muzejskih čuvaonica - biološka raznolikost'' u Kneževoj

Otvorenje izložbe „Tajne muzejskih čuvaonica - biološka raznolikost'' u Kneževoj

U srijedu, 17. travnja 2019. u 18 sati, u maloj dvorani Kneževe palače održat će se otvorenje izložbe „Tajne muzejskih čuvaonica - biološka raznolikost'' u organizaciji Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Ovo je treća izložba u nizu iz ciklusa TAJNE MUZEJSKIH ČUVAONICA koje Prirodoslovni odjel organizira povodom dana značajnih za zaštitu prirode. Ovom izložbom, kao i popratnim predavanjima želi se skrenuti pozornost o važnosti očuvanja okoliša i prirodne bioraznolikosti kao temelja za stvaranje zdrave i održive budućnosti.

Na izložbi su prikazani predmeti iz fundusa Prirodoslovnog odjela koji su grupirani prema staništima u kojima dolaze ili smo njihovom raznovrsnošću željeli istaknuti koliko je priroda začuđujuća u svojoj raznolikosti.

Pri tome su preparati prikazani u onom obliku kako se čuvaju u muzejskim čuvaonicama. Na izložbi su prikazane životinje iz raznih dijelova svijeta koje obitavaju na različitim staništima kako bismo što zornije ukazali na bogatstvo vrsta i potaknuli razmišljanje o potrebi njihovog očuvanja. Sredstva za održavanje izložbe osigurali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zadarska županija. Izložba se može razgledati do 25. svibnja 2019.

Kao popratni dio izložbe, uz Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj koji se obilježavaju 22. svibnja, Prirodoslovni odjel priređuje niz znanstveno – popularnih predavanja o prirodi. Predavanja se održavaju u suradnji s Javnom upravom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera“, Nacionalnim parkom Paklenica i Veterinarskom ambulantom Zoo-vet Zadar.

Predavanja su na rasporedu u srijedu, 22. svibnja 2019. u 18 sati u edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Morana Bačić: BioRaznoliko

Taida Garibović: Javna ustanova „Natura Jadera“

Gordan Lukač & Ivana Adžić: Bogatstvo i raznolikost bukovih šuma -bukove šume NP Paklenica na svjetskoj listi UNESCO-ve prirodne baštine

Mateo Mazija: Morski lavovi


Reci što misliš!