Kultura

#vrisak

Predstavljen "Kaleidoskop" nova knjiga Zorana Žmirića

Predstavljen
Dalibor Urukalović/PIXSELL

Nova knjiga riječkog književnika Zoran Žmirića, zbirka pripovjedaka "Kaleidoskop", koju je objavila izdavačka kuća Hena com, predstavljena je u ponedjeljak u Rijeci.

Riječ je o zbirci vrlo kratkih priča, koje je Žmirić, kako je rekao, počeo bilježiti čekajući zeleno svjetlo na semaforu, bilo kao pješak ili vozač. To su tekstovi o neznancima u drugim automobilima ili prolaznicima, o čijim životima se tek može naslućivati. Tijekom nastajanja ove knjige počeo sam vježbati primjećivati stvari na koje prije nisam obraćao pažnju, rekao je.

No photo description available.Mjesta događanja priča iz "Kaleidoskopa" su isključivo u Rijeci, iako se to u tekstovima ne ističe, ali se isto tako mogu događati bilo gdje drugdje, naveo je Žmirić. Želio sam da priče budu kratke, bez suvišnih detalja, kako bi ih čitatelji sami mogli nadopunjavati, istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje o učestalom objavljivanju njegovih knjiga u posljednje vrijeme, čime ulazi u red najplodnijih hrvatskih pisaca, Žmirić je kazao da je 2016. i 2017. usporedno radio na tri rukopisa, što mu se prije toga nije događalo. Ti rukopisi postali su romani "Putovanje desnom hemisferom", "Pacijent iz sobe 19" i "Kaleidoskop", objavljeni u dvije i pol godine.

Na pitanje kako doživljava vrlo dobre ocjene romana "Pacijent iz sobe 19", Žmirić je naglasio da je presretan te da su reakcije kritike i čitatelja nadmašila njegova očekivanja.

"Nisam očekivao da među čitateljima imam toliko istomišljenika", naveo je.

Odgovarajući na pitanje što sljedeće priprema na književnom planu, rekao je da najprije mora učiniti stanku, ističući da ga je pisanje "Pacijent iz sobe 19" iscrpilo psihički. No, rekao je, imam u planu novi roman, koji je i na papiru, samo još treba raditi na njemu.


Reci što misliš!