Kultura

25. svibnja i 26. svibnja

Svete mise i koncerti duhovne glazbe u crkvi svete Marije u Zadru

Svete mise i koncerti duhovne glazbe u crkvi svete Marije u Zadru
Iva Perinčić

Časne sestre benediktinke najavile su svete mise i koncerte duhovne glazbe u crkvi svete Marije u Zadru. Evo detalja.

Subota, 25. svibnja 2019.

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Pjevački zbor Stomatološkog fakulteta Z(U)BOR pjevaju na svetoj misi i koncertu u crkvi svete Marije u Zadru pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellia i uz orguljsku pratnju Antonija Marijića. Sveta misa koju će predslaviti fra dr. mo. Izak Špralja je u 18 sati, a nakon svete mise slijedi koncert duhovne glazbe.

Na programu koncerta su gregorijanski korali te skladbe Josipa degl'Ivellia, Nikolaja Rimskog Korsakova, Vicka Dragojevića, Albea Vidakovića te msgr. Domenica kardinala Bartoluccija.

Akademski muški zbor FER-a osnovan je 2016. godine i ima 51 člana. Na repertoaru Zbora je u prvom redu klasična zborska literatura ponajprije hrvatskih skladatelja, ali i klasične a cappella skladbe kao i klapske skladbe i suvremeno višeglasje. U samo tri godine postojanja, Zbor bilježi brojne nastupe u zemlji i inozemstvu te sudjelovanja na natjecanjima i smotrama na kojima je dosad osvojio čak pet zlatnih plaketa, dva je puta sudjelovao u natpjevavanju za Grand Prix te je dva puta bio pobjednik smotre ili natjecanja, a dobitnik je i jedne posebne nagrade stručnog ocjenjivačkog suda.

Dirigent Zbora je mo. Jospi degl'Ivellio, a prefekt Zbora prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Nedjelja, 26. svibnja 2019.

Mješoviti vokalni ansambl iz Zagreba, „Prvi komin Snježanin“, pjeva jutarnju svetu misu u 8:30 u crkvi svete Marije. Na programu je „Pučka misa utjehe“ maestra Dinka Fia. Nakon mise slijedi kratki koncert duhovnih skladbi.  

Mješoviti vokalni ansambl „Prvi komin Snježanin“ osnovan je na inicijativu maestra Dinka Fia, koji je bio i njegov počasni umjetnički voditelj. Riječ „komin“ iz naslova označava vokalni ansambl sastavljan od muških i ženskih glasova čije višeglasno pjevanje vuče korijene iz dalmatinske tradicije okupljanja uz komin. To je prvi takav ansambl u Hrvatskoj, a prema ideji maestra Fia, nosi naziv po domaćici komina, gđi. Snježani Špiljak.

Ansambl djeluje već 15 godina te ima 14 članova, a umjetnički voditelj je Vlatko Panić.


Reci što misliš!