Kultura

#novosti

Bili smo na predstavljanju knjige Mali princ u modernom izdanju s proširenom stvarnosti

Bili smo na predstavljanju knjige Mali princ u modernom izdanju s proširenom stvarnosti
Sanja Ledinek

Dijete vam voli do besvijesti igrati video igre ili surfati internetom i ne voli čitati osobito lektiru? Kultna knjiga Mali princ uz dodatni sadržaj proširene stvarnosti, mogla bi ga potaknuti da zavoli čitanje.

Uz podršku Samsunga po prvi puta u Hrvatskoj Mali princ nudi proširenu stvarnost i ova knjiga  ne bi vašem djetetu trebala da budu samo ukras na polici. 

Na određenim stranicama nalaze se crvene ruže koje   donose dodatne sadržaje kao što su glazba, igre i svijet maloga princa u 3D formatu. Omogućuju interakciju s princem koji je došao s malog asteroida, fotografirati se s njim  i još  mnoge zanimljivosti, ali bit ćemo malo zločesti i nećemo vam sve otkriti.

Književna kritičarka Dubravka Težak na predstavljanju knjige istaknula je da Maloga princa vole sve generacije još od 1943. godine, jer priča u sebi nosi univerzalne vrijednosti.

“To je knjiga kojoj se često vraćamo jer u svakom novom čitanju naiđemo na rečenicu koju možda prethodno nismo primijetili. Tekst je kratak i jednostavan, ali u isto vrijeme izuzetno bogat i slojevit. Svaki put kada čitate Malog princa, ovisno o dobi, znanju i životnom iskustvu možete iščitati neke nove poruke i to je jedan od razloga zašto je postigao svjetsku slavu. Književni kritičari za knjigu kojoj predviđaju veliki uspjeh vole reći da je to novi Mali princ, nastavlja Težak i dodaje kako je takva usporedba dokaz njegove važnosti.“, rekla je Težak.

„Mali princ simbol je dobre knjige. Nijedna knjiga koju uspoređujemo s ovom nije ju nadrasla. Stvoreni su jedino likovi kao što su Petar Pan ili Pinokio, ali oni su tek simboli djetinjstva, dok Mali princ djetinjstvo nadrasta, on je simbol savjesti čovječanstva“, smatra Težak.

Govoreći o važnosti ovog djela, Težak je rekla da je autor na neki način bio vizionar, dok lik malog princa ima ulogu sudca.  U Malom princu, za razliku od većine ostalih naslova, imamo obrnutu situaciju. Tu čudesan lik dolazi iz poetičnog svijeta u naš, realni svijet i zapravo nam održi lekciju nakon čega se vraća u irealan svijet. Mali princ sudac je koji na zemlji osuđuje laži, birokraciju, taštinu, licemjerje, otuđenost i dvoličnost, a afirmira prijateljstvo, ljepotu, druženje, zapravo sve ono što je lijepo.

Na promociji u zagrebačkom Hoću knjigu sudjelovao je i novinar Dražen Tomić koji je istaknuo kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj u kojem kultna priča postaje digitalna:

„Tehnologija nam danas omogućuje da stvarnost postane drugačija, da knjiga vise nije samo papir. Nova tehnologija udahnula je ovoj knjizi novi život. Treba istaknuti da ovdje tehnologija nije sama sebi svrha, ona je ovdje samo proširuje priču i daje joj novi element“, poručio je Tomić.

Proces nastajanja proširene stvarnosti je dugotrajan i kompliciran proces jer sadrži animacije i algoritme, rekao je Tomić i otkrio kako u budućnosti možemo očekivati knjige koje se služe virtualnom stvarnošću.

„Tekstovi će biti interaktivni i u budućnosti nam dolaze knjige koje će biti u obliku računalnih igara. Tehnologija nam omogućuje puno veću kreativnost nego prije“, zaključio je Tomić.

Iako Težak prednost uvijek daje knjizi, smatra da se protiv tehnologije ne treba boriti, već da od nje treba izvući ono najbolje.  Potrebno je iskoristiti sve što je dostupno kako bi djecu potaknuli na čitanje i upoznali ih s velikim djelima.

Na promociji knjige ulomke iz Malog princa čitale su Lea Detić i Una Vasilik iz Škole lijepog čitanja.

Cijena knjige je  89,00 kn

  • Broj stranica: 96
  • Godina izdanja: 2019.
  • ISBN: 9789531424660
  • Strani naslov: Le Petit Prince
  • Uvez: Tvrdi
  • Širina: 21 cm
  • Visina: 27.5 cm

Reci što misliš!