Kultura

23. svibnja

"Milijun koraka": Premijera dokumentarca u Kneževoj palači

Najavljujemo premijeru dokumentarnog filma "Milijun koraka" - braniteljsko hodočašće zahvalnosti koja se održava u organizaciji UHDDR-a GO Nova Gradiška

Film se prikazuje danas, u srijedu 22. svibnja s početkom u 19 sati u  Multimedijalnoj dvorani benkovačke Gradske knjižnice, te sutra. 23. svibnja s početkom u 18 sati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače.

Radi se o dokumentarcu, autora Alena Kocića Koca.  ispričanom filmskom kamerom a radi se o braniteljskom „Hodočašću zahvalnosti“ Nova Gradiška – Rim, o životnoj misiji koju su poduzela i ostvarila osmorica hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata.  

Riječ je uistinu o nesvakidašnjem pothvatu, psihički i fizički iznimnom zahtjevnom, ali i iskustvu koje mjenja život i čiji je značaj i veličinu moguće sagledati tek s vremenskom distancom. Upravo, to je jedan od povoda filmu, nadodat će snimatelj Kocić, jer jedini je to medij koji  je u stanju prikazati svu snagu veličinu, dubinu i širinu putovanja koje je iza nas i koje nas je zauvijek promjenilo. Znalački snimljen i montiran, film prati hodočasnike na njihovom putu hrvatskim a onda i talijanskim mjestima.

Članovi UHDDR-a GO Nova Gradiška,  koji su organizirali „Hodočašće zahvalnosti“  željeli su spojiti zelenu i plavu Hrvatsku, sačuvati uspomenu na Domovinski rat, zahvaliti Vaticanu na političkim i diplomatskim naporima pri priznavanju Hrvatske i pokloniti se Svetom Ocu. Osmorica hodočasnika na Čistu Srijedu, 1. ožujka 2017.  krenuli smo pješice na put vjere, nade, predanosti i poniznosti dugom više od 900 kilomatara, od Nove Gradiške do Vaticana. Bili su to dirljivi susreti i druženja s prijateljim suborcima a završilo sa audencijom Svetog Oca.

Uzbuđenje susreta s Papom je bilo neopisivo a posebno se to odnosilo na Arsena Grandu, predsjednika Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Nova Gradiška i Željka Bakunića tajnika Udruge.  Njihova zamisao pomalo lucidna konačno ostvarena, pješačiti od Nove Gradiške do Rima. Uručiti na audienciji Svetom Ocu veličanstven poklon. Neponovljiv, orginalan. Rustikalnu profanu škrinju sa slavonskim motivima, izrađene od drva vrbe, naziva jagodnja. U škrinji koju je izradio hodočasnik Željko Radošić  složena je muška slavonska šlingana košulja rubina sa zlatovezom, tkanica trobojnica te šokački šešir. Sve ručno izrađeno, unikatno. Posebno su podrhtavale ruke u trenutku kada se Sveti Otac zagledao u poklon, zavirio u škrinju, čuvši od predsjednika Grande kako smo mi branitelji hodočastili pješke od Nove Gradiške do Rima (920. kilometara) ohrabrujuće izjavio AU, BRAVO. I nije to sve. Škrinja zasigurno će zauzeto posebno mjesto u arhivi države Vatikan jer je uistinu bila najvrijedniji original a vitrinu će ukrašavati  pismo zahvale Svetom Ocu pisano na posebnom izrađenom papiru, poput pergamene, autorice, profesorice Ljiljane Lukačević i Arsena Grande, predsjednika Udruge. Zar to ne posjeća na pismo kneza Branimira Petrovom nasljedniku papi Ivanu VIII godine 879. Branimirova godina prvo Međunarodno priznanje Hrvatske. Škrinja kao zasigurno poklon divljenja i umjetničke duhovnosti na ovaj svečani dan kao trajna vrijednost posjeća na onaj najvrijedniji relikvijar hrvatskog zlatarstva a i šire, na Škrinju svetog Šimuna.