Kultura

novi zadarski projekt

Petrit Ceku poziva glazbenike na "Kneževu unplugged"

Petrit Ceku poziva glazbenike na

Kneževa unplugged novi je projekt Koncertnog ureda Zadar, koji je dobio podršku Ministarstva kulture na natječaju Razvoj publike u kulturi 2019.

Cilj projekta je promovirati mlade glazbenike i vizualne umjetnike te razviti publiku, a sve kroz format natjecateljskog tipa ali s naglaskom na kreativnost izričaja.

Glazbeni dio projekta kreće ovom objavom, koja je ujedno poziv glazbenicima svih vrsta i žanrova da se prijave zaključno do 1. listopada. Izvođačke večeri će se održati u studenom. Odabrani glazbenici prolaze u finale za koji je osiguran nagradni fond od 7.000 kuna.

Finalisti natjecanja će pored vlastite glazbe imati zadatak u svoj glazbeni materijal uklopiti prepoznatljivi motiv iz uvertire Laka konjica skladatelja Franza von Suppéa čiju dvjestotu obljetnicu rođenja slavimo upravo ove godine. Glazbenici će imati slobodne ruke kako Suppéa uklopiti u svoj izričaj - bilo u formi covera, samplea, loopa, riffa - ovisno o žanrovskim sklonostima.

Tko je bio Franz von Suppé i zašto ga u Zadru i Dalmaciji trebamo slaviti? Rodio se u Splitu, a od druge godine života do završetka gimnazije živio je u Zadru, odakle je otišao u Beč i postao najveći skladatelj opereta u povijesti! Podatak je to koji malo Zadrana zna, a čemu ovaj projekt također želi dati na važnosti.

Projekt ima za cilj doprinijeti afirmaciji mladih glazbenika, a ujedno i njih i njihovu ciljanu publiku - mlade različitih supkultura - privući u prostor Kneževe palače i učiniti da se u njemu osjećaju dobrodošlima. Također, glazbenike se uvodi u inovativnu komunikaciju s glazbenom baštinom, na način da im se, pored slobodnog programa, zada i motiv iz klasične glazbe. Uvođenjem suradnje s mladim vizualnim umjetnicima naglašava se multidisciplinarna strana projekta – a sve navedeno u konačnici stvara nove protagoniste kulturnih zbivanja i njihovu novu publiku.

 


Reci što misliš!