Kultura

59. MDF

'Knjiga o džungli' Rudyard Kiplinga otvorit će 59. Festival djeteta u Šibeniku

'Knjiga o džungli' Rudyard Kiplinga otvorit će 59. Festival djeteta u Šibeniku

Konačno je stigao i taj dan! Sve je spremno za početak 59.Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku! Festival će biti otvoren večeras podizanjem festivalske zastave na najljepšem renesansnom trgu na Jadranu, ispred UNESCO-ve katedrale svetog Jakova i izvedbom predstave 'Knjiga o džungli' u izvedbi Teatra Baj Pomorski iz Toruna u Poljskoj.

Upravo je Veleposlanstvo Republike Poljske u Hrvatskoj odigralo veliku ulogu u organizaciji ovogodišnjeg MDF-a koji u dva tjedan trajanja donosi više od 40 radionica, filmski i kazališni program, likovne izložbe i večeri posvećene Ivi Brešanu, Arsenu Dediću i Đeli Jusiću.

Danas počinje 59. MDF, festival koji se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović i uz podršku Hrvatske turističke zajednice. Nakon što se nad ljetnom pozornicom zavijori festivalska zastava, dječji zbor Zdravo maleni otpjeva istoimenu himnu festivala, a publika poljske kazalištarce nagradi gromoglasnim pljeskom kao što su to učinili sinoć na generalnoj probi, dvotjedna čarolija umjetničkog stvaranja za djecu i od djece – može početi!

Festivalska priča ove je godine počela iznimno uspješno i prije samog otvaranja. Zahvaljujući online upisima po prvi put ikad tijekom postojanja festivala, 99 posto radioničkog programa popunjeno je prvog dana upisa. Neke od radionica vodit će priznati svjetski umjetnici iz Japana, Italije te Crne Gore. Već prvog dana rasprodane su i brojne kazališne predstave koje će biti izvedene na daskama koje život znače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku ili na ljetnoj pozornici.

Djecu i roditelje oduševila je hollywoodska franšiza Madagaskar. Festival podsjeća na književne klasike, na lektiru koju poznamo od malih nogu poput 'Avanture maloga Juju', 'Ivica i Marica', 'Pinocchio', 'Vuk i sedam kozlića'. Preko 130 djece nastupit će u okviru večeri dječjih KUD-ova, festivalski zbor Zdravo maleni s malim prijateljima iz Splita, a uz pomoć Gabi Novak i Matije Dedića pjevat će u čast velikom Arsenu Dediću.

Filmski program na Gorici oduševit će velike i male, a počinje prikazivanjem prvog hrvatskog dječjeg SF filma uz gostovanje filmske trupe. Likovni program obogatili su poljski umjetnici svojom grafikom. Poznata umjetnica Melinda Šefčić, nakon zagrebačkog KBC- Rebro i požeške kaznionice, u okviru MDF-a, s djecom će oslikavati Autobusni kolodvor u Šibeniku i dječje igralište na otoku Zlarinu.

Ove godine izrazita je ekološka komponenta Festivala pa je simbolično kako se otvorenje MDF-a poklopilo s obilježavanjem Svjetskog dana vjetra, a samo par dana ranije, predstavnici MDF-a prisustvovali su obilasku vjetroparka Danilo u organizaciji RP Globala i OIE Hrvatska.

Festival ove godine završava 29. lipnja, predstavom Učilišta ZKM-a, 'Djevojčica koja previše čitala'. U dva tjedna trajanja, Šibenik čeka prava čarolija kreativnog stvaralaštva, dječjeg smijeha i veselja na radost roditelja koji će djeci bez po' muke osigurati najbolje ljeto jer bit će dovoljno biti na ulicama i trgovima Krešimirovog grada gdje ih čekaju ulični umjetnici sa svih strana svijeta od Kanade, Argentine i Brazila, preko Finske, Francuske, Španjolske i Italije do Južne Koreje. Svijete, budi dijete!


Reci što misliš!