Kultura

nedjelja, 16. lipnja

"ZaPis" na KvartArt dovodi Damira Karakaša

Sandra Šimunović/PIXSELL

Zadarski pisci i pjesnici okupljeni u udruzi "ZaPis" ove godine obilježavaju punih 10 godina djelovanja, a posebno se vesele KvartArt festivalu na kojem će ugostiti jedno od ''zvučnih'' imena aktualne domaće književnosti, Damira Karakaša.

Udruga zadarskih pisaca ''ZaPis'' je nastala iz želje da se u Zadru stvori nekakav krug unutar kojeg se može stvarati i promovirati književno stvaralaštvo. To je bila 2009. godina i Zadru je nedostajalo nešto što nosi atribut književno, a da je istovremeno i ležerno, urbano i izvaninstitucionano. Među članovima ima pjesnika i prozaista, pisaca na dijalektu i pjesnika na stranim jezicima. 

Ova je godina ''slavljenička'' za ZaPis, jer obilježavaju deset godina kontinuiranog djelovanja, što je za jednu malu, neprofitnu udrugu u lokalnim okvirima zaista velika stvar. 

- Iza nas je stotinu književnih večeri, radionica, ugošćavanja pisaca, pokretanje književnog festivala, zajednička zbirka, književne nagrade i nove objave, a ove godine, konkretno na jesen, predstavljamo dvije nove zbirke (proza i poezija).

Zanimljivo je spomenuti da smo u fokus posebno stavili upravo naš grad, svatko na svoj način, a razlikujemo se i stilski pa će to biti prava demonstracija aktualnog književnog trenutka ''made in Zadar", kaže predsjednica udruge Iva Pejković.

- U ovih deset godina smatramo da smo postigli prvotni cilj - postati protein svoga grada, gradivno tkivo kulturne scene, ekipa koja je uvijek otvorena za suradnju i nove ideje.

Ono što najviše veseli je i simbioza književne scene Zadra i projekta KvartArt.

- Nakon što smo imali promociju romana Antonija Barišića, radionicu pisanja i blackout poezije, ove godine u Zadar nam stiže jedan od trenutno najpopularnijih i vrijednih pisaca Hrvatske (i šire!), Damir Karakaš. Veselimo se još jednoj ležernoj večeri i to s pravim literarnim majstorom u Kvartu!

dbf70eae5da643ff27c68d8780f2b17d.jpg?v=2"Veza" popularnog ličkog pisca koji je ovih dana u medijima tražen i prisutan promocijom romana "Proslava" i Zadra tako se ponovo uspostavlja, s obzirom da je zadarska "Drama Plus" uprizorila njegovo djelo "Snajper" u HNK Zadar.

Svakim gostovanjem u Zadru Karakaš je dokazao da ga čitatelji itekako vole i cijene, a na KvartArt dolazi 16. lipnja i gostuje u tzv. ''dnevnom boravku''.

 


Reci što misliš!