Kultura

kreativci s festivala

Stvarajmo zajedno: Umjetnost ''uživo'' odvija se u KvArtu

Stvarajmo zajedno: Umjetnost ''uživo'' odvija se u KvArtu

Što se to šareni na KvArtu? Kistovi, boje, škare, ljepilo, igle, konci, trake... "Stvarajmo zajedno" slogan je ovogodišnjeg KvartArt festivala, a najbolju demonstraciju možete doživjeti u ''kantunu'' u kojem se nalaze HDLU Zadar i ArtMarket.

Odmah će vas osvojiti tiramol na kojem su umjetnici objesili svoje unikatne radove, a mi smo se pridružili i radionici koja je imala naziv ''Prvi šav'' namijenjenoj najmlađima.

Vještina šivanja zainteresirala je mališane koji su izrađivali višekratne ukrase da bi ih mogli staviti na primjerice, trake, gumice i ukosnice za kosu. Veselo, šareno, unikatno i zabavno.

a0450f72a0edc447b50ca9b6feed1e81.jpg?v=2

ArtMarket priređuje grupa kreativaca i ljudi koji vole isprobavati nešto novo pa su početkom ožujka ove godine, okupljeni oko zadarske umjetnice Silvijane Dražović, prvi Artmarket i buvljak organizirali u prostoru HDLU-a i Društva arhitekata. 

Građani su bili zainteresirani, pokušaj se pokazao uspješnim, pa s takvom ponudom žele biti stalno prisutni u gradu. Ekipa je aktivna i na festivalu KvartArt. Može se pronaći svega, od originalnih umjetničkih djela i zanimljivih rukotvorina, do antiknih predmeta, nakita, bižuterije, odjeće i obuće.

Stvarati je zabavno, ne mora to biti osamljenički ''posao'', kazuju i članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar koji na KvArtu organiziraju spomenuti Artmarket i buvljak (promoviraju ga i tijekom godine, posljednji smo imali prilike posjetiti za uskrsne blagdane u Kapetanovoj kuli), uz posebno drage goste, kolege umjetnike, koje su ugostili u Zadru na likovnoj koloniji. 

Hrvoje Marko Peruzović, Ivan Listeš, Željko Mucko, Darko Jovanović, a tu su i ''zadarske snage'' Dragan Jelavić i Silvijana Dražović - zanimljivo je vidjeti ih "uživo", u akciji, kreiranju, svakoga u svom vlastitom senzibilitetu, a opet, zajedno na jednoj više nego inspirativnoj lokaciji.


Reci što misliš!