Kultura

kvartovske priče

Mali Zadrani snimaju animirani film

Mali Zadrani snimaju animirani film

Mlada nagrađivana animatorica Antonija Veljačić, višegodišnja suradnica i voditeljica programa male škole crtanog filma Zagreb filma i dugogodišnja suradnica udruge Djeca susreću umjetnost, upoznala nas je sa svojom "ekipom" na KvArtu.

U sklopu Kvartart festivala, održana je prva radionica stop-animacije za djecu udruge "Djeca susreću umjetnost". 

- Uzrast polaznika? Od 11 do 14 godina. Danas smo ovdje i radimo pripremu, snimili smo kratke video isječke koje ćemo koistiti za time lapse video, izrađujemo figure od plastelina za film. Drugog dana nastavljamo sa procesom animacije te povezujemo sve što smo priredili u jedan kratkomertažni uradak kojeg ćemo prikazati na festivalu, kazala nam je Veljačić.

Udruga Djeca susreću umjetnost, članica Europskog udruženja filma za djecu (ECFA) provodi filmsko- obrazovni program pod nazivom „Sedmi kontinent“ od 2012. godine, a dosada je u njihovim raznim projektima sudjelovalo 130 tisuća djece.

U jednom od njihovih projekata su Film u bolnici (www.filmubolnici.org) namijenjenom malim pacijentima na dugotrajnim liječenjima sudjeluje i zadarska bolnica, a učenici osnovnih škola Zadarske županije sudjeluju u njihovom programu Putujući Sedmi kontinent od 2014. godine.


Reci što misliš!