Kultura

Plava noć Udruge Điran

U Ugljanu održana Plava noć, fešta od folklora, narodnih napjeva i plesova

U Ugljanu održana Plava noć, fešta od folklora, narodnih napjeva i plesova
Naši školji

Tradicionalnim mimohodom kulturno-umjetničkih društava od Lučina sela te nastupom na pozornici u središtu mjesta, u subotu je u Ugljanu održana Plava noć, fešta od folklora, narodnih napjeva i plesova.

Sedmu godinu zaredom Udruga Điran iz Ugljana, uz učenike Područne škole Valentina Klarina u Ugljanu i Dječjeg vrtića Lastavica, ugostila je čuvare i promicatelje narodne baštine i kulturne tradicije – Dječju klapu Baliniera iz Preka, KUD Sv. Nikola iz Božave, KUD Klek iz Ogulina te goste iz Crne Gore, Teatar 303 iz Kotora.

Popularna smotra folklora Udruge Điran nije samo podsjetnik na istoimenu manifestaciju pokrenutu davne 1978. godine, kada se prvi put poslije mnogo godina izvelo Ugljansko kolo, Plava noć označava i početak ljeta prepunog kulturno-zabavnih, sportskih i drugih događanja.

- I ovoga puta naglasak smo stavili na najmlađe, koji će jednoga dana nastaviti prenositi ljubav prema narodnoj tradiciji i zato je njima pripala čast da otvore Plavu noć. Gosti iz Božave i Ogulina pokazali su na koji način njeguju običaje svojih mjesta, a Dragan Buzdovan, voditelj Tetra 303 iz Kotora, začinio je na kraju Plavu noć svojim osebujnim humorom, kazala je voditeljica i predsjednica Udruge Điran Ingrid Vukich.

Osvrnuvši se na rad Udruge Điran, koja od 2004. godine njeguje tradiciju i običaje Ugljana i pripadajućih mu zaseoka, načelnik Općine Preko Jure Brižić u pozdravnom je govoru naglasio da kako Plava noć danas okuplja ne samo Ugljance, nego i KUD-ove iz drugih dijelova Hrvatske.

- Ovo je prilika da vrijedne članice i članovi KUD-ova prezentiraju naše kulturno i folklorno bogatstvo, i to ne samo turistima, koji je to uglavnom najzanimljivije, nego i svima nama koji zbog sve bržeg načina modernog života pomalo zaboravljamo tradiciju i običaje. Iznimno je važno to prenijeti na najmlađe, a možda najbitnije to raditi s ljubavlju, baš ovako kako to radite vi, drage članice i članovi Udruge Điran. Iskreno vam čestitam na tome što se za samo nekoliko godina uspjeli uključiti i održati toliki broj mladih u vašoj udruzi. Općina Preko nastavit će podupirati vaš rad, kako financijski tako i operativno i u svakom drugom smislu. To se odnosi i na druge udruge u našoj općini, jer su upravo one pokretači i nositelji različitih događanja i aktivnosti kojima doprinose razvoju zajednice, oblikuju društvo i sredinu te kao takve zaslužuju našu podršku u punom smislu, poručio je načelnik Brižić.

Plavu noć organizirala je Udruga Điran, uz veliku pomoć Općine Preko, TZO mjesta Ugljan te brojnih ugljanskih obitelji i ugostitelja, a program su vodili Tanja Celent Alebić i Luka Barešić.

Tko je sve nastupao i kako je bilo na ugljanskom pozdravu ljetu, pogledajte u FOTOGALERIJI


Reci što misliš!