Kultura

13. susret klapa

Zaljubljenici u klapsku pjesmu uživali u iznimnom koncertu na Kaštelu Benković

Zaljubljenici u klapsku pjesmu uživali u iznimnom koncertu na Kaštelu Benković
Mihovil Mijo Brkić

Ljepota klapske pjesma ispunila je i ovoga lipnja, na njegov 21. dan impresivni kutak Zavičajnog muzeja Benkovac, u čijim je dvorima održana 13.˝Večer klapske pisme Benkovac 2019.˝

Samo četiri sata nakon službenog dolaska ljeta, te prekrasne večeri brojna okupljena publika, među kojima istinski zaljubljenici u klapsku pjesmu, njezini obožavatelji i uživatelji, uživali su u iznimnom koncertu, a uz nastup deset klapa. 

Kada se k tomu doda i iznimni ambijent Kaštela Benković sa svim svojim povijesnim i znamenitim ljepotama, može se slobodno kazati da je 13. po redu susret klapa u Benkovcu poprimio još jednu novu dimenziju rado posjećenog, ali i sve više primamljivog za brojne klape koje žele nastupati u Benkovcu. Bilo je lako zadovoljiti ukuse publike koja je itekako znala pozdraviti nastup svake klape.

Večer je otvorila domaća Muška klapa ˝Asseria˝, otpjevavši pjesme: ˝Murtilica lipo cviće˝ i ˝Dobro jutro˝. Nije bilo lako dečkima, ali su kao pravi domačini izvrsno otvorili put ostalim klapama sudionicama, te su za početak i nagrađeni velikim pljeskom brojne publike.

Nakon njih su se dalje, kao po filmskoj traci mijenjali, Ženska  klapa ˝Zikva˝ s otoka Pašmana, koja je publiku počastila pjesmama: ˝More moje˝ i ˝Oj jablane˝. Večer su svojim nastupom obogatili i dečki iz Muške klape ˝Drniš˝ iz Drniša koji su se benkovačkoj publici predstavili  pjesama: ˝Drniško srce˝ i ˝Šijavica˝. Nakon njih nastupila je i Muška klapa ˝Condura˝ iz Nina. Pjevali su pjesme ˝Pismo moja˝ i ˝Dvi bačve˝. Nakon njih pjesmama:˝Pere se putem falija˝ i ˝Žetvu žela Zagorom divojka˝, nastupile su djevojke iz sastava Ženske klape ˝Kandelora˝ iz Zemunika.

Nastupila je potom i mlada, prošle godine osnovana Muška klapa ˝Muraj˝ iz Zadra koja je pjevala: ˝Kroz planine barda i gore˝ i ˝Sinoć sam ti kod majke bio˝. Redoviti već sudionici Večeri klapske pisme u Benkovcu su dečki iz Muške klape ˝Težaci˝ iz Paljuva koji su se ovoga puta predstavili s pjesmama ˝Cvit od Marče˝ i ˝Garifule cviće moje˝.

I Ženska klapa ˝Kapric˝ iz Zadra također je imala što za pokazati te je pjesmama ˝Zelenu granu s tugom žuta voća˝ i ˝Zemlja˝, izmamila pljesak objektivne benkovačke publike. Nakon djevojaka nakon niza godina izbivanja sa smotre klapa u Benkovcu, nastupila je Muška klapa ˝Kaleta˝iz Zadra otpjevavši pjesme ¨Tamo priko mora˝ i ˝Cvateš kano ruža˝.

I na kraju je nastupila i Mješovita klapa ˝Kampaneli˝ iz Kaštela Donjih. Oni su pjesmama ˝Ležiš u kantunu˝ i ˝Ti si nestala tiho˝ oduševili publiku koja ih je naprije nagradila gromoglasnim pljeskom, a potom ih čak dva puta vraćala na bis.

I ove godine nakon nastupa svih klapa, uz burni pljesak i pozdrav publike, organizator i domaćin se, prigodnim zahvalnicama i darovima zahvalio svim klapama, sudionicama sedmog susreta klapa u Benkovcu, nakon čega je u dvorima Zavičajnog muzeja nastavljeno ugodno druženje uz bogato pripremljenu trpezu.

Valja naglasiti kako se i ovaj susret klapa dogodio u okviru ovogodišnjih Dana Grada Benkovca i programa Benkovačkog kulturnog ljeta u organizaciji domaće klape ˝Asseria˝ pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Zadarske županije. Suorganizator je bilo Športsko ribolovno društvo ˝Sipa˝ iz Benkovca dok je medijski promotor Radio Benkovac.

Vrijedno je spomenuti da su organizaciju ovogodišnje klapske manifestacije pomogli i sponzori: Zavičajni muzej Benkovac, TZ Ravnih kotara, Veterinarska ambulanta Benkovac, Ljekarna Kaštel farm Benkovac, PZ Masvin Polača, Vina Vrsaljko iz Nadina, OPG Tomislav Glavić iz Nadina, Vinarija Škaulj iz Nadina, Cvjećarna Palma Benkovac i Caffe bar ˝Laguna˝-Benkovac.

Kompletan ambijent i iznimna atmosfera ovogodišnjeg susreta klapa u Benkovcu, još jedan su pokazatelj i dokaz da je ovo jedna od najboljih i na daleko poznatih manifestacija koje se održavaju kroz program Benkovačkog kulturnog ljeta, što je zapravo i pozivnica za još masovniji odaziv i do godine, jer je sveukupna organizacija i domaćinstvo, zasjenilo i mnoge druge sredine koje na raspolaganju imaju  znatno veća proračunska sredstva i svaki drugi manevar za organizaciju.

Upravo iz tog razloga treba pozdraviti trud, volju i energiju koju je u ovaj projekt, tako znalački i s iznimnim ukusom osmišljeno, uložio organizator i domaćin u Benkovcu.


Reci što misliš!