Kultura

U HNK Zadar otvorene 59. Glazbene večeri u Sv. Donatu

U HNK Zadar otvorene 59. Glazbene večeri u Sv. Donatu
Dino Stanin/PIXSELL

Koncertom "Film, glazba i fantazija" Simfonijskoga orkestra HRT-a pod ravnanjem Vetona Marevcija otvoren je u utorak navečer zadarski međunarodni ljetni glazbeni festival, Glazbene večeri u Sv. Donatu.

Otvorenje 59. festivala zbog kiše je s Foruma prebačeno u Hrvatsko narodno kazalište Zadar, gdje je nazočne pozdravio zadarski gradonačelnik Branko Dukić te ih pozvao da u sljedećih mjesec dana festival "isprate u njegovo šesto desetljeće"

Saborska zastupnica HDZ-a i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Grozdana Perić podsjetila je da festival nije održan jedino ratne 1991. godine, a zadarski župan Branimir Longin je kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović podsjetio na povijest festivala i važnost crkve sv. Donata u zadarskoj i hrvatskoj povijesti i arhitekturi.

Na programu večerašnjega koncerta bile su skladbe skladatelja poput Straussa, Wagnera, Mahlera, Beethovena i Griega korištene u filmovima te originalna filmska glazba poput one Johna Williamsa (Indiana Jones, Star Wars i Harry Potter), i Ennija Morriconea (Misija).

Koncert je počeo Straussovom skladbom "Also Sprach Zaratustra", filmofilima najpoznatijom iz kultnog filma Stanleya Kubricka "2001: Odiseja u Svemiru", a publika je najbolje reagirala na dvije skladbe Johna Williamsa iz "Ratova zvijezda". Na kraju koncerta Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem mladoga dirigenta Vetona Marevcija izveo je suitu iz filma "Pirati s Kariba" Hansa Zimmera.

Sljedeći koncert na rasporedu je u četvrtak, 11. srpnja u 21 sat kada u crkvi sv. Nikole nastupaju Zagrebački solisti i Lovro Merčep na saksofonu.


Reci što misliš!