Kultura

noć punog miseca

Večer folklora na zadarskoj Rivi: KUD Zadarski Tanac nastupa s gostima iz dalekog Melbournea

Večer folklora na zadarskoj Rivi: KUD Zadarski Tanac nastupa s gostima iz dalekog Melbournea

Večerašnji koncert KUD-a Zadarski Tanac u sklopu projekta "Lijepa li si zemljo moja" održat će se na Rivi u sklopu manifestacije Noći punog mjeseca u 21.30 sati.

Projekt "Lijepa li si zemljo moja" u provedbi Kulturno-umjetničkog društva Zadarski tanac je projekt kojemu je cilj povezivanje i suradnja domovinske i iseljene Hrvatske pjesmom i plesom, a u svrhu očuvanja hrvatske tradicije, te njegovanja hrvatske kulturne baštine. 

"Svrha ovog koncerta je u Domovini omogućiti prezentaciju rada kulturno-umjetničkim društava koja djeluju izvan Hrvatske.

Projekt uspješno realiziramo već drugu godinu i nakon prošlogodišnjeg gostovanja kud-ova iz Njemačke i USA nastavili smo s ovogodišnjim gostovanjem KUD-a Croatia iz Basela.

Ovom prigodom u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u goste nam dolazi Folklorna grupa 'Mladi Hrvati'  koja je osnovana 1978.god. u Hrvatskom katoličkom centru Sv. Nikola Tavelić u Melbourneu u Australiji i od tada značajno doprinosi kulturnom životu australsko-hrvatske zajednice u Viktoriji. Više od 40 godina, FG Mladi Hrvati pronose svoju veliku ljubav prema hrvatskoj pjesmi, plesu i narodnim nošnjama diljem australsko-hrvatske zajednice", poručuju iz KUD-a Zadarski Tanac.

Članovi ove grupe pripadaju različitim dobnim skupinama: od 5 godina starosti do 65 godina dijeleći se po grupama u kojima djeluju: najmlađa grupa, srednja i grupa odraslih te tamburaški orkestar. Ove grupe redovno nastupaju na lokalnim događanjima u zajednici kao i na folklornim festivalima i koncertima diljem Australije. Na ovaj koncert dolazi 80 članova grupe.

Evo što kažu o sebi:

"….Naš cilj je oduvijek bio osnažiti osjećaj kulturnog ponosa, promicanje bogate hrvatske kulturne baštine kroz hrvatsku kulturnu povijest u našoj zajednici, no posebno među mlađim generacijama australskih Hrvata.

Ovo putovanje bit će prvo u svih 40 godina od kad postoji naša grupa – prvi posjet i folklorna turneja Hrvatskom te vjerujemo kako ćemo našoj djeci omogućiti iskustvo kroz iz kojeg će, iz prve ruke moći učiti hrvatski jezik, naučiti više o hrvatskoj tradiciji i običajima. Za mnoge, bit će to prvi posjet Hrvatskoj uopće koji će zasigurno produbiti njihovu ljubav prema hrvatskoj kulturi i našoj zemlji…."


Reci što misliš!