Kultura

paško kulturno ljeto

U Pagu održana Etno večer s KUD-om Družina

U Pagu održana Etno večer s KUD-om Družina
Radio Pag

U sklopu Paškog kulturnog ljeta održana je Etno večer s KUD-om Družina. Članice i članovi KUD-a Družina nastupili su na Trgu Petra Krešimira IV. i na Branimirovoj obali uz pratnju mišnjica koje je svirao Darijo Šupraha.

U programu Paškog kulturnog ljeta je još jedna Etno večer s KUD-om Družina, a održat će se u utorak, 27. kolovoza, na Trgu Petra Krešimira IV., na Branimirovoj obali i na Uhlincu. Organizatori i pokrovitelji su Turistička zajednica grada Paga i Grad Pag.

KUD „Družina“ osnovano je 1949. godine s ciljem očuvanja, pripremanja i javnog prezentiranja izvornog folklora na području plesa, vokalne i instrumentalne glazbe i ostalih srodnih folklornih i etnografskih izražaja i permanentnog izučavanja folklornog stvaralaštva u cilju očuvanja njegove izvornosti. Članovi paškog KUD-a pravi su čuvari bogate kulturne baštine koju s ponosom i velikom ljubavlju njeguju, čuvaju i prenose s naraštaja na naraštaj.

Predstavljaju Pag i bogatu tradiciju na mnogobrojnim manifestacijama diljem Hrvatske i Europe. Nošnja grada Paga jedna je od najatraktivnijih tradicijskih vrijednosti hrvatskog priobalja. Na ženskoj nošnji najprepoznatljivija je bijela „pokrivaca“ – uštirkano platno u obliku trokuta s rubom koji je ukrašen umetnutim i obrubljenim vezom paške čipke, a na glavi je pridržavaju tri igle. Uz prsni otvor košulje, uzdužno od vrata do struka nalazi se ukras u bodu prvotne čipke koji se naziva „paški teg“. Tradicionalan nakit je zlatna ogrlica - kolajna koja se u Pagu naziva „peružini“ te velike naušnice ili „ročini“ koje vise u oblicima zvončića ili kruščića. Paški teg, uz nadaleko poznatu pašku čipku, nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske nastalim u gradu Pagu i nose oznaku Izvorno Hrvatsko.

Članovi KUD-a Družina izvode Paški tanac koji je dio bogatog folklornog nasljeđa.

Reci što misliš!