Kultura

od 12. kolovoza do 16. rujna

Šest vrhunskih koncerata na prvom Zadar Organ Festivalu

Šest vrhunskih koncerata na prvom Zadar Organ Festivalu
Filip Brala/PIXSELL

Prvo izdanje Zadar Organ Festivala (ZOF), interdisciplinarnog i internacionalnog projekta koji svoj fokus stavlja na orgulje i njena brojna tradicionalna i nova lica, odvijat će se u jednomjesečnom formatu, od 12. kolovoza do 16. rujna 2019. godine.

Obuhvatit će šest koncerata na kojima će se predstaviti međunarodni i hrvatski umjetnici te događaj na kojem će se prezentirati rad djece i mladih nastao kroz višednevne, također interdisciplinarne radionice edukacijskog tipa koje će voditi stručne osobe glazbenog, likovnog i plesnog svijeta.

Kao kruna njihovog kreativnog procesa, u zadarskoj će katedrali 20. kolovoza 2019. godine prezentirati svoj rad (više informacija o radionicama, kao i prijave možete pronaći na www.zadarorganfestival.com)

Prvi koncert festivala održat će se u katedrali sv. Stošije gdje će nam dvije hrvatske umjetnice svjetskoga glasa, zadarska pjevačica i muzikologinja s pariškom adresom Katarina Livljanić te orguljašica Ljerka Očić dočarati kako to zvuči kad se spoje srednjovjekovni i suvremeni glazbeni izrazi hrvatskih i stranih skladateljskih imena.

Nakon toga festivalski će se program preseliti u Kazalište lutaka Zadar, gdje će publika imati priliku upoznati električne orgulje slovenske orguljarske radionice Škrabl. U neobičnoj će se umjetničkoj kombinaciji orgulja, klavira, bas gitare i bubnjeva svojim autorskim skladbama predstaviti iznimno talentirani umjetnik, orguljaš i skladatelj Aleksey Vylegzhanin te priznati austrijski jazz trio Flipside Tale.

U atriju palače Cedulin će se reprezentativnim djelima solističke orguljaške literature te rijetko izvođenim preradama simfonijskih djela za orgulje četveroručno predstaviti voditelji glazbenog dijela kreativnih radionica, mlade orguljaške snage Tjaša Drovenik, Tea Kulaš te Aleksey Vylegzhanin.

U crkvi sv. Mihovila, na vrijednim će orguljama, radu venecijanske škole Petra Nakića, nastupiti cijenjeni hrvatski orguljaš Pavao Mašić koji će nam uz sjajnog gitarista Petrita Çekua dočarati kako zajedno mogu zazvučati najglasniji i jedan od najtiših instrumenata klasičnog glazbenog svijeta.

Na vrhunskom tromanualnom instrumentu njemačke orguljarske radionice Eisenbarth u katedrali sv. Stošije, uz projekciju nijemog filma Zvonar crkve Notre-Dame, prvo izdanje Zadar Organ Festivala briljantnim improvizacijama zaključit će renomirani njemački orguljaš Ulrich Walther.

Uz izuzetne uvjete koje grad Zadar posjeduje, kao i vrijednu povijest vezanu uz orgulje, osnutak ovakvog festivala bit će izvanredno pojačanje i osvjetljavanje naše orguljske te koncertantne djelatnosti na zadarskim orguljama.

Oorganizator festivala je Umjetnička organizacija „Zara“, a voditeljica projekta je Tea Kulaš.

KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE u sklopu ZADAR ORGAN FESTIVALA

Što?
→ radionice orgulja i komorne glazbe
→ plesne radionice
→ likovne radionice
Kad?
→ 16. kolovoza - 20. kolovoza 2019. godine
Gdje?
→ radionice: Glazbena škola „Blagoje Bersa“ Zadar
→ završna prezentacija/koncert: Katedrala sv. Stošije
→ posjet nekoliko znaĉajnijih orgulja u Zadru
Tko?
→ Predavaĉi:
· glazbene radionice: Tjaša DROVENIK, Tea KULAŠ, Aleksey VYLEGZHANIN
· plesne radionice: AnĊela BUGARIJA
· likovne radionice: Irena BAKOVIĆ MARUŠIĆ
→ Polaznici:
· djeca i mladi u dobi od 5 do 18 godina (prethodno iskustvo u umjetnosti nije obvezno)
Zašto?
→ upoznavanje s orguljama i glazbom pisanom za orgulje
→ upoznavanje s transkripcijama i komornom glazbom
→ radionice nude široku paletu kreativnih sadržaja i mogućnost izražavanja kroz razliĉite oblike umjetnosti
Kako?
→ solistiĉki orgulje i komorna glazba: grupna prezentacija i individualna nastava
→ plesne i likovne radionice: grupne radionice po skupinama

Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, broj sudionika je ograniĉen.

Prijave: putem obrasca na web-stranici www.zadarorganfestival.com ili e-maila tea.kulas1@gmail.com

Više informacija: +385989764439 (Umjetniĉka organizacija „ZARA“)

Tjaša Drovenik (Slovenija) zapoĉela je svoje glazbeno obrazovanje u dobi od 7 godina, pohaĊajući odsjek klavira u Glazbenoj školi u Rogaškoj Slatini, dok je 5 godina kasnije zapoĉela orguljaško obrazovanje. Od 2006. do 2010. godine pohaĊala je Umjetniĉku gimnaziju u Velenju, u razredu orguljašice E. Zapušek. Godine 2015. završila je preddiplomske studije na Sveuĉilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, gdje je studirala orgulje (koncertni smjer i instrumentalno-vokalna pedagogija) u razredu U. Walthera. U okviru pedagoških studija, studirala je i jazz pjevanje. Godine 2015. nastavila je diplomski koncertni studij orgulja kod Walthera, te 2018. godine uspješno završila. Redovito koncertira diljem Slovenije i inozemstva kao orguljašica, pjevaĉica, te kao ĉlanica komornih sastava. Ĉlanica je Slovenskog orguljaškog društva te ondje obavlja pedagoške poslove. U okviru projekta Kinder Uni Graz održala je zapaženu radionicu za djecu. Organizatorica je brojnih radionica za djecu, poput Pika na obisku pri Kraljici (2016) gdje je predstavila orgulje pred stotinom djece. Predavala je u Glazbenoj školi i Umjetniĉkoj gimnaziji u Velenju, a trenutno predaje u Glazbenoj školi u Rogaškoj Slatini te djeluje kao orguljašica u mariborskoj katedrali.

Tea Kulaš (Zadar) umjetniĉka je voditeljica Zadar Organ Festivala te studentica posljednje godine studija muzikologije na Muziĉkoj akademiji u Zagrebu i koncertnog smjera orgulja na Sveuĉilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u razredu G. Rosta. Njen umjetniĉki put zapoĉeo je u dobi od 6 godina s pijanistiĉkom glazbenom edukacijom u Glazbenoj školi Blagoje Bersa Zadar. Osim klavira, ondje je završila smjer za suvremeni ples, a kasnije i teoriju glazbe, te orgulje u razredu M. Lazar. Posljednju godinu orguljaškog srednjoškolskog obrazovanja završila je kod P. Mašića u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, pod ĉijim je mentorstvom osvojila nagrade na regionalnom i državnom natjecanju.

Nizanje prvih nagrada u kategorijama orgulja i komorne glazbe nastavilo se i u orguljaškom razredu Lj. Oĉić na Muziĉkoj akademiji u Zagrebu, koje su okrunjene magistarskom diplomom u srpnju 2018. godine. Svestrani umjetniĉki afiniteti, radoznalost i otvorenost odveli su je i do Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zadru gdje je završila smjer grafiĉki dizajn, a u 2016. godini i do stipendiranog dvogodišnjeg Erasmus boravka u Grazu, nakon kojeg je uslijedio i upis studija orgulja u razredu Rosta. Ondje je već dvije godine nositeljica nagrada na natjecanju Martha Debelli. Redovito koncertira diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Aleksey Vylegzhanin (Rusija) izuzetan je umjetnik i dobitnik brojnih prvih nagrada na priznatim meĊunarodnim natjecanjima koji već nekoliko godina uspješno razvija svoju karijeru koncertnog orguljaša. Osim na orguljama, redovito koncertira i na ostalim instrumentima s tipkama te se aktivno bavi skladateljskom djelatnošću. Uz diplome na Novosibirskom državnom konzervatoriju (Rusija), gdje je orgulje uĉio kod N. Baginskaye, od 2010. godine studira na Sveuĉilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Ondje je u 2018. godini magistrirao orgulje u razredu G. Rosta, te zapoĉeo studije crkvene glazbe.

Iza njega su mnoge zapažene izvedbe s renomiranim umjetnicima, zborovima, orkestrima te raznim komornim ansamblima. Redovito koncertira diljem Rusije, Slovenije, Hrvatske, Njemaĉke, Austrije i Engleske. Snimio je 2 nosaĉa zvuka klasiĉne glazbe, Klaus Lang – Organ Works Vol. 1 (GOD Records) i Aleksey Vylegzhanin plays Naji Hakim (Klangdebüts, Vol. 53). Osim klasiĉnom izriĉajem, aktivno se bavi i jazzom, te ostvaruje suradnje s cijenjenim umjetnicima i ansamblima s kojima izvodi i snima vlastitu glazbu. Uz koncertnu djelatnost, usporedno djeluje kao orguljaš u nekoliko crkvi Graza i okolice te suraĊuje s brojnim zborovima i orkestrima, a poseban interes gaji prema interdisciplinarnim izvedbama. (http://vylegzhanin.org)

Anđela Bugarija (Bibinje) je profesionalna plesaĉica i plesna pedagoginja koja živi i radi u Zagrebu. Godine 2018. završila je studij suvremenog plesa (izvedbeni smjer) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. S kolegama s akademije osniva Umjetniĉku organizaciju Škvadra koja je nastala iz potrebe za stvaranjem vlastitih projekata i suradnji s drugim umjetnicima, kao i na održavanju i širenju publike suvremenog plesa.

Trenutno radi i kao plesna pedagoginja u PC Tala u Zagrebu. Osim želje za istraživanjem suvremenog plesa i tehnike, nastavlja se usavršavati u partnerskoj akrobatici, acro-yogi i urbanim plesnim stilovima. Plesala je u brojnim predstavama poput: Task 21, Punopravno, Ne čujem te mrak je, Plešite na pijanisticu Set-out, ESC Room, Raposdija za tri glave, šest ruku i deset stopala, Samo tren, Hunting family#4, Little Crowd, Sale, 10 Zadataka, operama Madame Buffault i Agrippina.

Irena Baković Marušić (Zadar) je 2003. godine upisala Umjetniĉku akademiju u Splitu, a 2009. godine diplomirala slikarstvo u klasi Nine Ivanĉić. Od 2009. godine djeluje kao nastavnica struĉnih predmeta u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru. Imala je nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi


Reci što misliš!