Kultura

do 11. kolovoza

Zadar domaćin Ljetne škole hrvatskog folklora

Zadar domaćin Ljetne škole hrvatskog folklora
Leo Banić

Zadar je do nedjelje, 11. kolovoza domaćin Ljetne škole hrvatskog folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (HMI) održava 25. godinu, na programu Škole ove su godine pjesme, glazba i plesovi panonskog područja.

Stotinu polaznika ima priliku upoznati narodne plesove, glazbu i pjesme Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, područja Županje i Vinkovaca te Srijema.

U deset dana, koliko Škola traje, predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH.

Od teorijskih predavanja na programu je kinetografija i osnove notnog pisma te nošnje panonskog područja.

Programski voditelj Škole je Andrija Ivančan koji vodi plesnu sekciju, voditelj tamburaške sekcije je Tibor Bün, a sekcije tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić, gost predavač je maestro Siniša Leopold.

Za Ljetnu školu ove se godine prijavilo sto polaznika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Rusije,  Mađarske, Srbije, Australije, BiH te Hrvatske.

Stečeno znanje i umijeće polaznici će pokazati na završnom svečanom Koncertu u nedjelju, 11. kolovoza na terasi Omladinskog Hostela Borik s početkom u 21 sat, najavljuje Hrvatska matica iseljenika (HMI).


Reci što misliš!