Kultura

"pravo na orgazam"

Danas u Zadru "Noć performansa"

Danas u Zadru

Mreža izvedbenih umjetnosti nastavlja s tradicijom predstavljanja Noći performansa u sklopu festivala Zadar snova. U ovogodišnjem cjelovečernjm događanju posvećenog mediju performansa biti će predstavljeni radovi Vlaste Delimar, Dore Brkarić i Marka Jovića.

U izlogu trgovine Michal Negrin na Kalelargi, od 20:00 do 22:00h, Vlasta Delimar izvesti će performans Pravo na orgazam iznad 60-te, koji tematizira ne samo odnos starijih osoba prema spolnom životu već i važnost emocionalnog i duhovnog stanja obzirom na našu tjelesnost i seksualnost. U ovom radu, umjetnica koja je i sama zašla u takozvanu treću životnu dob, zauzima mjesto nijeme lutke u izlogu, izražavajući ono što mnogi misle ali se ne usude reći, glasno zagovarajući ljudsko pravo na seksualnost. 

Domaća pionirka umjetnosti performansa, Vlasta Delimar, ove godine slavi 40 godina rada. Tijelo kao primaran umjetnički medij i tema umjetničkog istraživanja, oduvijek je bilo baza djelovanja Vlaste Delimar. 

Od 22:00 do 24:00h u Studentskom klubu Božo Lerotić, Dora Brkarić izvesti će performans Life is GREJP.  Propitujući dualnosti tijela i tehnologije, virtualnog i fizičkog, autorica razvija ideju da se napuštanjem ljudskog tijela u nove svjetove kibernetičkog prostora stvara novi, virtualni identitet, nova forma umjetne inteligencije koja kroz tako moguću besmrtnost nadilazi ograničenja biološkog tijela, pa se tako gube i tradicionalni dualizmi. 

Dora Brkarić trenutno završava treću godinu studija suvremenog plesa na ADU. Bavi se audio vizualnim umjetnostima i performansom, a zanimaju je i kazalište i film. 

U istom terminu od 22:00 do 24:00, na susjednoj lokaciji Citadele, Marko Jović izvesti će multimedijalnu izvedbenu instalaciju Inner Hidden, koja se bavi problematikom mentalnog zdravlja. Prvi dio videa predstavlja stanje u kojemu nam tihi pozadinski zvukovi daju osjećaj da se nešto treba dogoditi. Drugi dio videa je sastavljen od niza isječaka grmljavine snimljene na balkonu autora u Osijeku. Korištena je i serija od 100 fotografija uz pratnju zvuka koji se oblikuje i izvodi uživo. 

Marko Jović rano počinje otkrivati svijet eksperimentalne i noise muzike. Osim zvuka bavi se i fotografijom, grafičkim dizajnom, videom te ponekad i kolažom i crtanjem.

Ulaz na sve događaje je slobodan. 


Reci što misliš!