Kultura

petak, 16. kolovoza

Dan otvorenih vrata i otvorenje izložbe Petra Dolića u Muzeju antičkog stakla

Dan otvorenih vrata i otvorenje izložbe Petra Dolića u Muzeju antičkog stakla
Iva Perinčić

Muzej antičkog stakla u Zadru najavljuje nova događanja za 16. kolovoza 2019. Dan otvorenih vrata do 21 sat i otvorenje izložbe u 20 sati Petar Dolić „Modeliranje svjetlom” koja će s emoći pogledati od16. kolovoza do 1. listopada 2019.

Muzej antičkog stakla u Zadru već punih 9 godina promiče staklo kao umjetnički medij kroz brojne izložbe, koje prezentiraju umjetnost oblikovanja stakla od antičke arheologije do suvremene umjetnosti.

Na tom iznimno plodnom putu kroz muzejsku radionicu za obradu stakla prošao je zavidan broj eminentnih umjetnika, koji su svoj rad, osim na izložbama, prezentirali na radionicama i demonstracijama svog rada. Vizija Muzeja je osim predstavljanja umjetnika, predstaviti i razne tehnike te različite pristupe staklu kao umjetničkom mediju.

Do sada su na izložbama i radionicama predstavljene tehnike puhanja, lijevanja stakla, rada na plameniku, oslikavanje stakla, tehnika staklene fuzije, vitraj, tiffany tehnika. U tom svjetlu planirana izložba „Modeliranje svjetlom“ akademskog kipara Petra Dolića donosi sasvim novu tehniku u umjetničkoj obradi stakla, koju do sada nismo cjelovito prezentirali, a to je brušenje stakla, hladna obrada stakla s pravim kiparskim pristupom.

Petar Dolić kiparskim tehnikama obrađuje ohlađenu staklenu masu, klešući i brušeći apstraktne forme uglavnom nadahnute prirodnim oblicima.

U Muzeju antičkog stakla u Zadru Petar Dolić bi predstavio svoj novi, do sada neizlagani ciklus portreta likovnih umjetnika, odnosno portreta likovnih umjetnika i njihovih djela sažetih u jednu cjelinu. Kako je sam kipar naglasio, staklo kao materijal omogućava mu novi pristup portretiranju, odnosno uz kiparski jezik pojavljuje se slikarski prostor igre svijetla i sjene koji se prožima kroz cijeli ciklus radova. Likovi ili fizionomije se mijenjaju, a djela umjetnika ponekad su najbolji portreti njih samih.

Uz ovaj ciklus, Petar Dolić se u Muzeju antičkog stakla u Zadru predstavlja s 3 nova rada, staklene skulpture prezentirane u instalacijama pod nazivom: Potopljeni antički grad, Zadar prije Zadra i Atlantida.

Program

- od 9,00 do 21,00 sat slobodan ulaz i popust na suvenire u iznosu od 20%

- od 9,00 do 14,00 sati radionice puhanja stakla i izrada staklenih predmeta na plameniku

- u 20,00 otvorenje izložbe „Modeliranje svjetlom“ Petra Dolića koju će otvoriti gosp. Zvonko Maković

- u 20,30 sati koncert Combo Blues Band


Reci što misliš!