Kultura

najstariji klapski susret Zadarske županije

Tradicija duga 39 godina: Raspivano Bibinje i ove godine oduševilo publiku

Tradicija duga 39 godina: Raspivano Bibinje i ove godine oduševilo publiku
Leo Banić

U tradicionalnom ozračju na Trgu Sri Sela, sinoć je održan najstariji klapski susret Zadarske županije – Raspivano Bibinje. Na poznatoj bibinjskoj pozornici nastupilo je osam klapa koje su tako nastavile tradiciju dugu 39. godina.

Opuštenost, borba za naklonost publike, bis i dalmatinski štih sinonimi su za Raspivano Bibinje na koji se Klape rado odazivaju. Kao i svake godine u Bibinjama se moglo čuti samo najbolje Hrvatske klape.

- Prije svega u ime klape Vinčace zahvaljujem se domaćinima na pozivu i gostoprimstvu. Vinčace  je prvi puta gostovala u Bibinju i kako smo čuli od drugih klapa koje su tu ranije gostovale, uvjerili smo se da je ovo odličan Susret, od dobrodošlice klapama, odličnog smještaja, odlične publike, vrhunske hrane i najbitnije – druženja koje je potrajalo do kasno u noć. Još jednom sve pohvale organizatorima. Veselimo se ponovnom susretu – kazao nam je Stefan Krošnjak, drugi tenor ovogodišnjih pobjednika FDK Omiš.

Osim četverostrukih pobjednika Omiša u Bibinje su stigli i Klapa Bunari iz Vodica, Klapa Zikva s Pašmana, Klapa Skradinski Buk iz Skradina, Klapa Luka iz Rijeke i njegovi trostruki pobjednici, Klapa Kaše iz Dubrovnika.

- Nakon dvije godine vratili smo se u Bibinje i ponovno doživjeli prekrasnu klapsku večer. Uz sami koncert, koji je okupio samu kremu klapskog pjevanja, velika nam je bila čast pjevati u društvu starih prijatelja i raspjevanih Bibinjaca. Nadam se da se uskoro ponovno vidimo – rekao nam je Vicko Dragojević iz Klape Kaše.

Na mjestu hodočašća ˝klapskoj pismi˝ kako  su rekli voditelji Susreta, Branko Uvodić i Vlatka Vučić Marasović prve glazbene korake  napravio je i najpoznatiji bibinjski slavuj.

- To je bio naš splitski festival naš San Remo, ovo je za Bibinje bilo sve! Tu sam naučio pivati, dan danas se vraćam tu – kazao je Tomislav Bralić iz klape Intrade novinarima HRT-a neposredno prije početka Susreta na koji je došao slušati i uživati u istinskim klapskim izvedbama, prije svega svoje supruge koja 29. godina pjeva u ženskoj Klapi Garofuli iz Bibinja.

Najpoznatiji Bibinjski tenor, Ivica Sikirić Ićo bio je kao i svaki puta pun emocija na pozornici Raspivanog Bibinja. Naime, njegov otac pjevao je u Klapi Fortuna koja je započela i osnovala ovaj Susret.

- Raspivano Bibinje odraz je bibinjskoga duha, temperamenta. Zato je važno da je postao tradicija. Mislim da je to naša obaveza da nastavimo s tim radom, 39 godina, mislim da će još dugo trajati – dodao je Ivica Sikirić Ićo iz klape Bibinje.

Posebnost Susreta u Bibinjama je to što se ne osvajaju nagrade već se sve svodi na borbu za pljesak, bis i klapsko druženje, no ipak najveći i najvažniji cilj je njegovati izvorno ˝ a capella˝ pjevanje kakvo se u Bibinjama pjeva od davnina i koje je iznimno važno za našu baštinu.

Glasovi što zvone, stapaju se, isprepliću, plijene, utkani su i urezani duboko u svaku ulicu Bibinja, stoga ne čudi da je klapska pjesma odzvanjala do jutarnjih sati do kada se nastavilo ovo tradicionalno druženje u Bibinjama.

- Moram zahvaliti publici i Klapama koje su došle u naše misto. Hvala našim voditeljima koji su bili sjajni večeras, hvala brojnim volonterima i sponzorima koji iz godine u godinu pomažu ovaj susret. Vidimo se dogodine na velikom jubileju 40-tom izdanju Raspivanog Bibinja – poručio je načelnik Općine Bibinje, Bruno Bugarija.


Reci što misliš!