Kultura

nin

U Galeriji Višeslav otvorena izložba "Kaligrafska reminiscencija"

U Galeriji Višeslav otvorena izložba

U prepunom atriju ninske Barokne kuće u utorak navečer svečano je otvorena izložba „Kaligrafska reminiscencija“ autorice Ljubice Gašparović, koja je članica je švicarskog kaligrafskog društva te voditeljica kaligrafske grupe u Zürichu.

Brojne uzvanike i goste pozdravila je dipl. pov. umjetnosti Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu, istaknuvši kako je ovo „drugo predstavljanje kaligrafkinje Gašparović u Ninu kojeg je autorica odabrala kao mjesto svog odmora, meditacije, no ovaj drevni gradić postao je izvor inspiracije za novu vrst likovnog izričaja koji je vidljiv i na ovoj izložbi. 

Naime, izložba je nastala suradnji autorice s Muzejom ninskih starina, te fotografom Branimirom Šalovom Matadijem sa željom da se kaligrafskom umjetničkom obradom fotografija ninskih arheoloških eksponata, isti prezentiraju kroz ljepotu pisma i pisanja.

- Na taj način spojene su mogućnosti moderne kaligrafije s  s tisućljetnom povijesću ovog grada“, istaknula je Ramov.

- Kao izvrstan poznavalac i imaginator pisma, Ljubica Gašparović umjetnica je začudne snage i estetske perfekcije u iskazivanju brojnih slika – kompozicija i kreativnih rješenja koje pružaju inicijali i kompleksnost svakog pojedinog slova, sloga dijelova riječi i rečenica, nekog određenog teksta ili pjesme u linearnosti neograničenih mogućnosti kao i u svim vidovima bojenog pigmenta i njihove primjene. Usvojila je vještinu vladanja pravilima o potezima perom u pisanju kaligrafijom – krasopisom ali je isto tako, tu istu vještinu kao što je vidljivo i na ovoj izložbi, nadogradila likovnim percepcijama.

Slova i tekstovi, knjige i rukopisi pa tako i pisani dodaci na slikama umjetnika znaju predstavljati grafičke dopune ili često kao što je i slučaj kod Ljubice Gašparović – osnovni sadržaj i umjetnički doživljaj. Tuševima u boji znalački i inventivno „plete paukove mreže“ na svojim slikama nebrojenim potezima polivalentne snage i raznovrsnosti kukičastim skrivenim grafizmom (slova i brojeva) iskazanim tako da postavlja kaligrafiju na visok pijedestal umjetničkog izražaja.

Brojnim uzvanicima obratila se i sama autorica koja je istaknula kako je „kaligrafija umjetnost lijepog pisanja i ovom su se tehnikom ručno pisala brojna povijesna pisma u vrijeme antike i renesanse pa sve do vremena pojave tiskarskog stroja i čuvenog Gutenberga. Za ovakvu vrst stvaranja potrebno je iznimno puno strpljenja, pedantnosti i nadasve mira kojeg ja posljednjih godina pronalazim ovdje u Ninu.

Autorica se u ovom projektu posebno zahvalila svojim suradnicima, Muzeju ninskih starina i voditeljici Majdi Dadić na ustupanju artefakata za fotografiranje, Arheološkom muzeju u Zadru na odobrenju fotografiranja, svom suradniku Branimiru Šalovu Matadiju na umjetničkim fotografijama arheoloških eksponata, te naposljetku Gradu Ninu, Marijani Ramov na iznimnoj pomoći u organizaciji, postavu i realizaciji izložbe. Zadatak je bio izazovan te je trebalo stvoriti harmoniju u kojoj se našao savršen omjer kaligrafije i pisma s jedne strane te fotografije s druge“.

Ljubitelje kaligrafije pozdravio je i fotograf  Branimir Šalov Matadi naglasivši kako mu je doista bila čast i zadovoljstvo biti dio ovog zanimljivog projekta.

Glazbeni gosti večeri svojim intermezzom i izvedbama In the air tonight i Here comes the rain again, mladi glazbenici Lucija Grabovac i Toni Vlašić, oduševili  su brojne posjetitelje te obogatili atmosferu i doživljaj ovog zanimljivog kulturnog događanja.

Izložbu „Kaligrafska reminiscencija“ u ime Grada svečano je otvorila Marijana Ramov, a ista će se moći razgledati do zatvaranja Ninskih kulturnih večeri 2019., 31. kolovoza.

 


Reci što misliš!