Kultura

petak, 23. kolovoza

U Muzeju antičkog stakla razgledajte staklene predmete iz Siscije

U Muzeju antičkog stakla razgledajte staklene predmete iz Siscije

Najavljujemo novu izložbu - Staklo Siscije Gradskog muzeja Sisak, koja će se otvoriti u petak, 23. kolovoza 2019. u 12 sati u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Izložba Staklo Siscije Gradskog muzeja Sisak,  prezentira predmete od stakla nastale u rimsko doba, pronađene na području Siscije, današnjega Siska.

Predmeti su dio Zbirke staklenih predmeta Arheološkog odjela, prikupljeni uglavnom arheološkim istraživanjima na nekropolama Siscije, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, ali i tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja provođenih u novije doba. Izložba i katalog donose povijesno - arheološki kontekst proizvodnje stakla do konca antike te predstavljaju staklene predmete antičke Siscije, kako one importirane tako i one proizvedene u lokalnim radionicama.

Izložbom su prezentirani uporabni predmeti od stakla, predmeti za pohranu i serviranje hrane i pića, čuvanje i transport kozmetičkih pripravaka te nakit od stakla. Uz pronalazak ostataka staklarske peći, staklene sirovine i slično, mnogi su od ovih predmeta i dokazi lokalne staklarske proizvodnje u Sisciji.

Predmeti su, njih stotinjak, razvrstani tipološki i daju dobar pregled i uvid u raspon oblika staklenih predmeta koji su se koristili u Sisciji u razdoblju 1. do 4. stoljeća.

Brojčano su najzastupljeniji i tipološki najraznovrsniji balzamariji, potom razni oblici stolnog posuđa te posude za pohranu i transport.

Slijede primjerci staklenoga nakita te ostali uporabni predmeti, kao što su kozmetički štapići i prozorska stakla. 

Autorica izložbe je Iskra Baćani, viša kustosica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Sisak.

 


Reci što misliš!