Kultura

monoplay

Petra Hrašćanec i Saša Božić o deset godina zajedničkog umjetničkog djelovanja

Petra Hrašćanec i Saša Božić o deset godina zajedničkog umjetničkog djelovanja

Kao uvod u četvrti dan festivala Monoplay, Petra Hrašćanec, plesačica, koreografkinja i pedagoginja, umjetnička direktorica festivala Monoplay i Saša Božić, kazališni redatelj i dramaturg te pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara, predstavili su svoj novi projekt nazvan 1:0 koji se temelji na iskustvu od deset godina zajedničkog umjetničkog djelovanja.

U hrvatskoj postoji malo zapisa iz umjetničke prakse pa bi se na ovakav način iskustva, metodologija i metode zapisale i podijelile s drugima.

Četvrtog dana festivala Monoplay predstavio se i  jedan mali dio bogate hrvatske plesne scene.

Četvrti dan festivala Monoplay Četvrti dan festivala Monoplay

Iskusna Ivana Kalc iz Rijeke svoje preokupacije o umjetničkom radu i plesnoj praksi u okruženju koje to ne vrednuje prenijela je u predstavu Next big thing. Dvoje nadasve šarmantnih i talentiranih plesača, najmlađi profeionalni umjetnici u Hrvatskoj koji su prošle godine završili plesnu akademiju u Zagrebu, Nastasja Štefanić i Šimun Stankov, osvojili su potpunu naklonost publike.

Oboje umjetnika skladalo je kroz gest i pokret svoju vlastitu glazbu na sceni, znalački, suptilno i precizno.  Solo Viola, ja i nas dvije Nastasje Štefanić, prikazao je muzikalno  tijelo u prostoru izvedbe, osjećaj za ritam, prostor i vrijeme na kome se izgrađena čvrsta dramaturgija. Plesačica mekanog, no hitrog pokreta, svoju koncentraciju prenjela je i na publiku. Šimun Stankov mladi je plesač angažiran trenutno kroz mnoštvo predstava i projekata u Hrvatskoj, a u Zadru se prije tri godineprvi put predstavio kao student plesnim solom kojim je nasmijao gledatelje i natjerao ih da ga zapamte. 

U suradnji sa studentom glazbe Branimirom Štivićem, kreirao je na pozornici okruženoj publikom, elektronsku glazbu za duhovit komad Not so simple sample. Zvuk  nastaje iz pokreta i kontakta s ozvučenim podom,  praćen je plesom i pokretom, a Stankov se dokazao u svoj svojoj tjelesnoj spremnosti kao sjajan plesač.

Jednosatni koncert gitariste norvežanina Stiana Westerhusa, poznatom po eksperimentalnom pristupu glazbi, okupio je brojnu i malo drugačiju publiku u Monoazi. 

Posljednje večeri  festivala koja započinje u 19 sati, zadarskoj publici predstavit će se zadarski izvođači: Patricia Gospić i Matea Bilosnić, Nataša Kustura, Maja Petani, Korina Oltran, te Filipa Bavčević i Lada Petrovski kao izvođači u koreografiji Sanje Petrovski. 

Posljednja predstava posljednjeg dana je Him, fascinantnog kazališta iz Italije Fanny & Alexander.

Nadasve neobičan  pristup i način gledanja na već poznata umjetnička književna i filmska ostvarenja koji rezultiraju novim dimenzijama, čine ovaj teatar među poznatijima u svijetu.

Nakon kritičkog parkura s umjetnicima i tradicionalnog zajedničkog fotografiranja, publiku će zabavljati DJ D-Gree.

 


Reci što misliš!