Kultura

u Gradskoj knjižnici Zadar

Predstavljen bogat program 2. Betina Film Festivala

Predstavljen bogat program 2. Betina Film Festivala

Danas je u Gradskoj knjižnici Zadar održana press konferencija za medije povodom drugog izdanja Betina Film Festivala.

Na pressici su sudjelovali direktor festivala Frane Bilić, selektor natjecateljskog dijela programa te član žirija Ivica Perinović i glasnogovornica festivala, Izabela Laura.

Drugo izdanje festivala kratkometražnog filma odvijat će se od 4. do 8. rujna u Betini na otoku Murteru, a gledatelji će imati prilike pogledati više od 60 igranih, dokumentarnih i animiranih kratkih filmova raznolikih žanrovima.

- Iako dolaze iz različitih kinematografija i svaki je od njih jedinstveno umjetničko djelo, svi se oni, na neki način bave „društveno aktualnim pitanjima poput netolerancije i diskriminacije, pogotovo one spolne i rasne", izjavio je selektor programa Ivica Perinović.

Sličnim se temama, pogotovo onima na bazi nacionalne diskriminacije bave i neki dugometražni filmovi iz programa BAFF Domaćice, koji donosi najbolje od suvremene hrvatske produkcije.

Prikazat će se tako horor komedija Posljednji Srbin u Hrvatskoj, film koji je zanimljiv i zbog svoje, na našim prostorima rijetko viđene žanrovske odrednice, dokumentarac Srbenka koji prati nastajanje predstave Olivera Frljića o Aleksandri Zec te Teret redatelja Ognjena Glavonića koji se također bavi nekim prešućivanim pitanjima.

Na programu su još Zagrebački ekvinocij, film o Zagrebačkom noćnom životu koji je nastao gotovo bez budžeta od strane mladih kreativaca te izvrstan znanstveno – fantastični film za djecu Moj dida je pao s Marsa. U Betinu, u sklopu programa BAFF Kids dolazi glavna glumica iz filma, Lana Hranjec.

- U goste kao predavači dolaze i redatelj Predrag Ličina, koji će, zajedno s glumcem Dadom Ćosićem, najaviti svoj film Posljednji Srbin u Hrvatskoj, dobitnica nagrade Breza za najboljeg debitanta na prošlogodišnjoj Puli, redateljica Sara Hribar, književnik i novinar Renato Baretić, autor knjige Osmi povjerenik prema kojoj je snimljen istoimeni hit film te mlada filmska nada Svebor Mihael Jelić, redatelj filma Zagrebački ekvinocij, najavio je direktor festivala Frane Bilić.

Betina Film Festival pridaje veliku važnost mladim filmskim autorima, ali i odgajanju buduće filmske publike te edukaciji sadašnjih i budućih filmaša. Tako je od ove godine tu program radionica i predavanja BAFF Kampus, a kao i prošle godine tu je i radionički program za djecu, BAFF Kids kojeg vode mlada filmašica s UMAS-a Maja Stojić i dramski pedagog Vinko Radovčić.

Festivalu će i ove godine prisustvovati glumica Tamara Šoletić i to u voditeljskoj ulozi.
„Pozivamo vas da nam se pridružite od 4. do 8. rujna u Betini na drugom izdanju festivala. Garantiramo vam sjajan filmski program, izvrsno filmsko društvo te puno zabave – svaku večer festivala pripremali smo i after party program“, kazala je glasnogovornica festivala Izabela Laura.

Na samom kraju, organizacijski tim Betina Film Festivala zahvalio se i pokroviteljima, Općini Tisno, Turističkoj zajednici Betine, Šibensko-kninskoj županiji te Hrvatskom audiovizualnom centru, sponzorima te medijskim partnerima festivala na potpori bez koje ne bi bilo moguće realizirati ovu, za lokalnu, ali i filmsku zajednicu važnu filmsku manifestaciju.


Reci što misliš!