Kultura

veličanstven instrument

Zadarska orguljašica Tea Kulaš: Kako istodobno svirati na tri klavijature?

Zadarska orguljašica Tea Kulaš: Kako istodobno svirati na tri klavijature?
Toni Kulaš

Zadarska orguljašica je izašla iz okvira standardnog orguljaškog programa i publici predstavila unikatan i izuzetno atraktivan program skladatelja koji su inspirirani plesnom umjetnošću stvarali u 20. i 21. stoljeću.

Na četvrtom je koncertu Zadar Organ Festivala, održanom u ponedjeljak, 2. rujna 2019. godine u katedrali sv. Stošije, nastupila orguljašica Tea Kulaš, organizatorica festivala koja je zadarskoj publici predstavila jednosatni program inspiriran plesom. 

Inače, orgulje zadarske katedrale dolaze iz svjetski poznate radionice Eisenbarth te ove godine slave deseti rođendan otkako su svoj dom našle upravo pod krovom zadarske prvostolnice. Smatraju se jednim od najboljih orgulja ne samo u Hrvatskoj, već i široj okolici, no nažalost, izuzetno ih rijetko imamo priliku čuti u koncertom izdanju. 

Upravo zahvaljujući ovom jedinstvenom festivalu koji taj instrument daje u ruke vrhunskim svjetskim orguljašima imamo priliku osluhnuti što to naš grad krije pod svojom kapom i kako to orgulje mogu zvučati u rukama virtuoza. 

Zadarska orguljašica je tako prošloga ponedjeljka izašla iz okvira standardnog orguljaškog programa i publici predstavila unikatan i izuzetno atraktivan program skladatelja koji su inspirirani plesnom umjetnošću stvarali u 20. i 21. stoljeću.

Osim u programu, originalnost koncerta očitovala se i u video zidu koji je publici omogućio uvid u zaista komplicirani proces izvedbe na orguljama, što uključuje sviranje rukama na ukupno tri klavijature, stručno nazivane manualima, te pedalu koji se svira nogama. 

Na taj je način Tea Kulaš cijeli sat održavala pozornost okupljenih, a osmjesi i čestitke publike ostavljali su dojam dubokog poštovanja i divljenja toj svestranoj i ambicioznoj zadarskoj umjetnici. 

 

​​​

Reci što misliš!