Kultura

Vinum et poeta

T. M. Bilosnić na prvoj večeri poezije i vina u Požegi

T. M. Bilosnić na prvoj večeri poezije i vina u Požegi

U Požegi je održana prva večer poezije i vina pod nazivom Vinum et poeta. Poetsko vinska večer održana je 4. listopada 2019. godine u prirodnom ambijentu nastavne baze požeškog Veleučilišta kod Podgorja, a da bi se potom nastavila u podrumu Veleučilišta u Požegi.

Manifestaciju Vinum et poetum organizirali su požeški Ogranak Matice hrvatske i požeško  Veleučilište. Pokrovitelji  Večeri poezije i vina bili su Požeško-slavonska županija, Grad Požega, Grad Kutjevo i Općina Kaptol.

Na prvoj Večeri poezije i vina nastupili su  pjesnici Tomislav Marijan Bilosnić, Lidija Bajuk Lana Derkač, Diana Burazer i Ivan Herceg.

"Jedan od onih koji je napisao najljepše pjesme bio je i poznati književnik i novinar Tomislav Marijan Bilosnić iz Zadra, a kazivao ih je nazočnim sudionicima skupa. Povjerenstvo je uvrstilo među najljepše pjesme i one, također poznatih književnika, Božice Jelušić i Frana Vlatkovića, koji su bili u najužem izboru za nagradu, no  nisu mogli prisustvovati sinoćnjoj manifestaciji. Njihove pjesme pročitala je Anita Katić, profesorica hrvatskog jezika", piše I. Tomić na portalu Požeški vodič.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Lana Derkač, Diana Burazer i Ivan Herceg,  od ukupno 61 pjesme koje su poslala 43 hrvatska pjesnika, za prvog laureata Vinum et poeta biralo je između Tomislava Marijana Bilosnića, Božice Jelušić i Lidije Bajuk. Najljepšom od najljepših vinskih pjesama izabrana je pjesma Lidije Bajuk  “Goričin Jezušek”, odnosno “Mali Isus u vinogradu“. Primajući nagradu Lidija Bajuk je kazala kako drži velikom čašću primiti prvu nagradu ovog festivala, koji ima namjeru postati tradicionalnim, a ta je čast tim veća što je nagradu primila uz pjesnike kakvi su Tomislav Marijan Bilosnić i Božica Jelušić, što je popraćeno posebnim oduševljenjem publike.  

Pjesnike i velik broj uzvanika u požeškim vinogradima pozdravila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Požega gospođa Ljiljana Marić, sudionicima skupa biranim riječima obratila se i prodekanica za nastavu na Veleučilištu dr. sc. Brankica Svitlica. U ime Požeško-slavonske županije pozdravne riječi uputio je dožupan Vedran Neferović. U suvremeno uređenom veleučilišnom podrumu pjesnike i goste primio je pročelnik Poljoprivrednog odjela mr.sc. Josip Mesić koji je sudionicima manifestacije predstavio i ponudio vina koja proizvodi Veleučilište Požega, a riječ je o novim i vrhunskim vinima ovog kraja.

Uz poeziju Dobriše Cesarića i pjesmu Anđelka Klobučara (prema stihovima Miroslava Krleže) u programu Vinum et poeta  nastupili su članovi Zbora mladih požeških glazbenika. Nadahnuti recital pod nazivom „In taberna“ izvela je Dramska družina Katoličke gimnazije, pod vodstvom profesorice Marijane Ćorluka. 

Uz prigodnu zakusku sudionici prve večeri poezije i vina u Požegi, kušali su i više odličnih vina ovoga kraja, proizvedenih u podrumima Veleučilišta Požega. 


Reci što misliš!