Kultura

zadarski plesni ansambl

Plesna drama Gozd premijerno izvedena u HNK Zadar

Plesna drama Gozd premijerno izvedena u HNK Zadar

Sinoć je u HNK Zadar premijerno izvedena plesna drama Gozd u dva čina, a u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla i koreografiji mlade Zadranke Matee Bilosnić. Vrlo snažna izvedba tehnički spremnih i uigranih plesačica dojmila je publiku zrelošću i ekspresivnošću scenske igre gdje se koncentracija doslovno osjetila u zraku.

U predstavi su nastupile Filipa Bavčević, Josipa Štulić, Patricia Gospić, Nataša Kustura, Natali Perić, Marta Huber i Sanja Petrovski. Kostime je realizirala Anita Goreta, svjetlo je kreirao Saša Fistrić, a promo materijale grafički oblikovala Ana Jagić. U knjižici predstave autorica navodi da Gozd uprizoruje osobne i kolektivne tradicije, ne-materijalna nasljedstva i ritualnost te je svojevrsni hommage plesnom teatru. 

Plesači su jednim dijelom i koreografi inspirirani ljudskom poviješću zapisanom u plesu, počevši od prvih artefakata  ljudskog tijela i vizualnih prikaza plesa. Scensko djelo  Gozd meditira o vremenu, prostornim odnosima, strukturama i intencijama iza radnji. 

Kako forma rituala u sebi sadrži pokret, riječ i glazbu, Gozd plovi kroz sva tri elementa oslanjajući se na pokret kao inicijatora cijelog mehanizma predstave stvarajući novo-stari samoprozvani ritual 21-og stoljeća.

Apstrakcijom formi nađenih u prirodi i ponavljajućih uzoraka koji se prevode u specifičan plesni jezik, kreira se pletivo koraka i sekvenci, utopija plesa, težeći utopiji svijeta.

 
Ova predstava je samo početak bogate umjetničke sezone koju Zadarski plesni ansambl u suradnji s kazališnim institucijama, umjetničkim organizacijama i udrugama priprema za ovu godinu. Osim vlastitih predstava izvedenih u matičnom gradu i niza gostovanja širom Hrvatske, na repertoaru koji će zadarska plesna publika imati prilike vidjeti, izvodit će se i renomirane gostujuće predstave. Prva u nizu je predstava Kompas umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba koja gostuje 23. listopada u Kazalištu lutaka Zadar. Autori predstave su Petra Hrašćanec, Saša Božić i Simone Aughterlony iz Njemačke. 

U Zadru, gradu bogate plesne tradicije, umjetnička plesna scena je dosegla visok stupanj profesionalizacije uz podršku Ministarstva kulture, Grada Zadra, Zadarske županije i zaklade Kultura nova.


Reci što misliš!