Kultura

festival periskop

Zadarski plesni ansambl s "Pjesmom protiv žena" gostuje u Rijeci

Zadarski plesni ansambl s
Bojan Bogdanić

Zadarski plesni ansambl gostovat će na riječkom festivalu Periskop sa svojom vrlo uspješnom predstavom "Pjesma protiv žena".Njihova je predstava na rasporedu večeras u 20 sati.

Zapis Pjesma protiv žena koji datira iz 16. stoljeća predložak je za scensko djelo u kojem se isprepliću glazbene, tekstualne i plesne forme kroz aktivistički stav koji tematizira stoljetno patrijarhalno poimanje ženskog principa življenja na ovim prostorima

Srednjovjekovna pjesma Pjesma protiv žena nalazi se u Tkonskom zborniku pronađenom u samostanu Čokovac na otoku Pašmanu pored Zadra. Pisana je kurzivnom glagoljicom što je i inspiracija za plesnu formu ovog scenskog djela. 

Naime, smatra se da je glagoljica, koja je dubinski povezana s ideološkim znakovima srednjovjekovne književnosti, nastala po modelu zbroja aureola s ikona: kružnih, kvadratnih, trokutnih i monogramskih. Prožimanjem likovnosti, figurativne i geometrijski apstraktne, s glagoljskim pismom, a oslikavanje svega navedenog kroz pokret baziran na Labanovoj metodi suvremenog plesa koja koristi kvadrat i krug kao polazište za organizirano i osmišljeno kretanje, dobije se plesna forma kojom se završava i zaokružuje putovanje kroz vrijeme i prostor. Ispisivanje teksta glagoljskim pismenima pomoću tijela, pokreta, gesti, stvaraju se sekvence pokreta koje zaprimaju novu dimenziju. 

Predstava je premijerno prikazana na 24. zadarskom kazališnom ljetu prošle godine. 


Reci što misliš!