Kultura

ponedjeljak, 21. listopada

Prodajna izložba slika "Diskretni šarm apstrakcija" u zadarskom Arsenalu

Prodajna izložba slika

Akteri ove ART PROMOCIJE – ZADAR - 2019. su poznati likovni umjetnici Zoran Džapo, Mario Tomas, Stipe Zrilić, Rade Zrilić i Boris Žuža. Zajednička osobitost izloženih umjetnina je stilska raznolikost, ali i činjenica da su kreirane kao samodostatni ART – OBJEKTI, a ne obična preslika objekta.

3d280ec4fa342999aab02a83025bd300.jpg?v=2Množina umjetničkih izraza emanira elemente apstraktnog minimalizma u kontekstu „manje je više“, s izmjenama geometrijsko i organičko apstraktnog izraza. Slijedi gestualna naglašenost poteza s djelomično kontroliranom akcijom u izražajnim kontrastima snažnih obojenosti. Boje postaju bit i elementarni sadržaj likovnog jezika. 

Primjetan je i konceptualni umjetnički pristup pri čemu se promišljenim rasporedom riječi u nazivima, iznosi ideja kao bit umjetničkog djela. Naglašena je težnja da se istakne multimedijalnost te međusobno prožimanje jezičnog, slikovnog i skulpturalnog. Slijede upotrebni predmeti kojima se pridaje sasvim drugi kontekst. Umjetnost se izražava neumjetničkim sredstvima. 

Otkriva se konstruktivnost u građenju kompozicijskih slagalica, jednodimenzionalnih, dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih predznaka kao prostori beskonačnog. Sugestivno poigravanje zlatoreznom podjelom u ritmu optičke titravosti obojenih polja itd. 

U zaključnoj opservaciji može se istaknuti da je ovaj umjetnički projekt, priređen u Multimedijalnom centru Arsenal, izvjestan pomak iz okvira lokalnog u svijet globalnih umjetničkih trendova. 


Reci što misliš!