Kultura

od 21. listopada do 6. studenog

U Arsenalu prodajna izložba slika "Diskretni šarm apstrakcije"

U Arsenalu prodajna izložba slika

U ilirijinom Arsenalu od 21. listopada do 6. studenog održat će se prodajna izložba slika "Diskretni šarm apstrakcije". Otvorenje izložbe upriličit će se u ponedjeljak, 21. listopada u 19 sati.

Akteri ove ART PROMOCIJE - ZADAR - 2019. su poznati likovni umjetnici Zoran Džapo, Mario Tomas, Stipe Zrilić, Rade Zrilić i Boris Žuža.

Zajednička osobitost izloženih umjetnina je stilska raznolikost, ali i činjenica da su kreirane kao samodostatni ART - OBJEKTI, a ne obična preslika objekta.

Množina umjetničkih izraza emanira elemente apstraktnog minimalizma u kontekstu „manje je više“, s izmjenama geometrijsko i organičko apstraktnog izraza. Slijedi gestualna naglašenost poteza s djelomično kontroliranom akcijom u izražajnim kontrastima snažnih obojenosti. Boje postaju bit i elementarni sadržaj likovnog jezika.

Primjetan je i konceptualni umjetnički pristup pri čemu se promišljenim rasporedom riječi u nazivima, iznosi ideja kao bit umjetničkog djela. Naglašena je težnja da se istakne multimedijalnost te međusobno prožimanje jezičnog, slikovnog i
skulpturalnog. Slijede upotrebni predmeti kojima se pridaje sasvim drugi kontekst.

Umjetnost se izražava neumjetničkim sredstvima.

Otkriva se konstruktivnost u građenju kompozicijskih slagalica, jednodimenzionalnih, dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih predznaka kao prostori beskonačnog.
Sugestivno poigravanje zlatoreznom podjelom u ritmu optičke titravosti obojenih polja itd.

U zaključnoj opservaciji može se istaknuti da je ovaj umjetnički projekt, priređen u Multimedijalnom centru Arsenal, izvjestan pomak iz okvira lokanog u svijet globalnih umjetničkih trendova, piše u najavi izložbe Likovni umjetnik, prof. Boris Žuža.


Reci što misliš!