Kultura

uz prigodnu izložbu

Proslavljeno 20 godina rada Gradske galerije Biograd

Proslavljeno 20 godina rada Gradske galerije Biograd
Vinko Pešić

U subotu 19.10. u Zavičajnom muzeju u Biogradu, Gradska galerija Biograd proslavila je dvadeset godina svog djelovanja.

Osnivači i voditelji galerije, bračni par Tonći i Tea Jeličić su u Muzeju predstavili sedamdeset izložbenih plakata kao retrospektivu izložbi brojnih umjetnika koji su izlagali u njihovoj galeriji.

Izložba „20 godina rada Gradske galerije Biograd 1999. - 2019.“ Izložba „20 godina rada Gradske galerije Biograd 1999. - 2019.“

Tonći Jeličić se prigodnim riječima zahvalio svima koji su prepoznali i podržavali njihov trud da obogate kulturnu ponudu Biograda. Naglasio je da su galerijsku djelatnost započeli 1999. s izložbom fotografija Ive Pervana i od tada su ugostili više od 70 renomiranih akademskih umjetnika, mladih autora, amatera i zaljubljenika u umjetnost. 

Tijekom 20 godina nastojali su ljepotu umjetnosti približiti domaćim ljudima ali i gostima Grada. Tematski su pri tom pokrili sve, od povijesnih i sakralnih tema do tema suvremene likovne umjetnosti. Izlagali su različite tehnike: fotografiju, klasične slikarske tehnike od akvarela do ulja, od aquatinte do suhe igle, zatim kiparske radove u drvu ili metalu, staklo i keramiku. Tijekom svog galerijskog djelovanja obogatili su sebe u najboljem ljudskom smislu, ostvarili brojne kontakte, a osobito su ponosni na to da su među prvima prepoznali i predstavili neke mlade, sada već afirmativne umjetnike. 

U konačnici najdraže im je da su postigli jedan od zadanih ciljeva, da su jedan mali gradić ucrtali u kulturnu kartu Hrvatske. Naglasio je da će se s jednakim žarom truditi da i dalje održe svoju galerijsku djelatnost.

Potom se nadahnjujućim i inspirativnim govorom okupljenima obratio likovni kritičar prof. Tonći Šitin.

Izrazio je divljenje prema bračnom paru Jeličić koji su usprkos negativnim promjenama po umjetnost u našem društvu uspjeli opstati i održati živu galerijsku djelatnost u jednom malom mjestu. Istaknuo je da je Gradska galerija u Biogradu bila i ostala mjesto susreta s prijateljima, umjetnicima i gostima iz svih krajeva svijeta. Pozdravio je suradnju Gradske galerije i Zavičajnog muzeja i izrazio nadu da će gradske vlasti ne samo Biograda nego u cijeloj Hrvatskoj više ulagati u kulturu, galerijsku djelatnost i pomagati ljude kao što su Jeličići.

Ravnatelj muzeja Draženko Samardžić također se zahvalio Gradskoj galeriji na dosadašnjoj  djelatnosti, uspješnoj suradnji sa Zavičajnim muzejom i izrazio nadu da se ta suradnja neće prekinuti u sljedećim godinama.

Tonči Jeličić premda živi i radi u Splitu svoj grad stalno nosi u srcu, pa mu je stoga pjesnikinja Radica Vrančić u umjetničkom dijelu odrecitirala pjesmu „Biogradac“.

Na kraju, Teodora Jeličić je podijelila zahvalnice za potporu radu Gradske galerije dosadašnjim sponzorima, suradnicima i medijima koji su promovirali i podupirali rad galerije.

Izložba „20 godina rada Gradske galerije Biograd 1999. – 2019.“ je otvorena u sklopu ovogodišnjeg Biograd Boat Show-a. Možete je pogledati do kraja studenog u Zavičajnom muzeju u Biogradu.


Reci što misliš!