Kultura

srijeda, 23. listopada

Večernja scena KLZ donosi nam plesnu predstavu "Kompas"

Večernja scena KLZ donosi nam plesnu predstavu

U sklopu Večernje scene Kazališta lutaka Zadar, u srijedu, 23. listopada bit će prikazana predstava Kompas autora Petre Hrašćanec, Saše Božić i Simone Aughterlony, a u produkciji umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba.

Kompas je plesni i kazališni odgovor na klasični grčki ep o Odiseju, ovoga puta iz ženske perspektive. Iako se Odiseja čini pomalo narativno naivnom, pripovjedna struktura Odiseje gradi poseban fikcionalni labirint koji se može iščitati kao osobno putovanje intimnim svemirom, ali i kao parabola nove Europe. Odiseja, kao ep o moru i pomorskim avanturama, ironično je transformirana u istraživanje samoće. 

Predstava Kompas izazvala je veliki interes javnosti i struke te je imala prilike gostovati na nekoliko plesnih festivala od kojih se posebno ističe Operaestate Festival Veneto 2018. u Bassano del Grappa u Italiji, Atos de fala 2019. u Rio de Janeiru, te na jednom od najstarijih i najvećih plesnih festivala u svijetu Impulstanz 2019. godine u Beču. Naredne godine dogovoreno je također mnoštvo gostovanja diljem Europe, od kojih je značajnije sudjelovanje na festivalu Les Rencontres u Parizu.

Autori: Simone Aughterlony, Petra Hrašćanec, Saša Božić
Izvode: Simone Aughterlony, Petra Hrašćanec
Glazba: Hahn Rowe
Kostimi i scena: Ana Savić-Gecan
Svjetlo: Bruno Pocheron, Miljenko Bengez
Produkcija: Simone Aughterlony, Verein für Allgemeines Wohl, Studentski centar u Zagrebu – Kultura promjene – Teatar &TD u sklopu apap-Performing Europe 2020, International Coproduction Fund of the Goethe-Institut

Iz kritike: Rando Hannemann, za tanz.at 11.08.2019.

"Kompas bogato, plesački i glazbeno izražajno progovara o otuđenju i ksenofobiji, pokolebljivosti i dezorijentaciji te gubitku egzistencijalnih vrijednosti. Naglašena je potreba – ništa ne osjećati, od zavođenja do zatomljavanja osjećaja unutarnje praznine, od samoće do osjećaja manje vrijednosti kroz užitak i nasilje. Etička zabluda - pars pro toto. A sirene pjevaju kao i uvijek!!


Reci što misliš!