Kultura

28. i 29. listopada

U Kazalištu lutaka Zadar ponovno se igra jedna od produkcijski zahtjevnijih predstava

U Kazalištu lutaka Zadar ponovno se igra jedna od produkcijski zahtjevnijih predstava
Željko Karavida

Još nas tjedan dana dijeli od novih izvedbi hvaljene dramske predstave "Kabanica", nastale u koprodukciji Drame Plus i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, u režiji poznatog zadarskog kazalištarca Vinka Radovčića.

Predstava, nastala prema istoimenom književnom predlošku neponovljivog Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, svoju je premijeru imala na ovogodišnjem Zadarskom kazališnom ljetu, a ponovno igra u Kazalištu lutaka Zadar 28. i 29. listopada. 

Riječ je o jednoj od produkcijski zahtjevnijih dramskih predstava ikada postavljenih na zadarskim kazališnim daskama u kojoj igra šest profesionalnih glumaca iz Zagreba, Rijeke i Sarajeva. 

"Kabanica" je dio projekta "Lektira na sceni" koji za cilj ima obogatiti kulturni život mladih, posebice školaraca u Zadru odnosno ih potaknuti na odlazak u kazalište i na čitanje lektirnih naslova.

"Ove izvedbe Kabanice namijenjene su srednjoškolcima i studentima. Režijskim pristupom, formatom i trajanjem, predstava je u potpunosti prilagođena mladima koje želimo dovesti u kazalište i pokazati im da tamo itekako ima nešto za njih. Lik Akakija Akakijeviča doveli smo u suvremeno doba, njegovi su problemi i naši problemi, a svu smo tu i danas aktualnu tematiku svevremenog Gogoljeva teksta upakirali u vizualno impresivnu predstavu, s puno glazbe i pokreta", kažu iz Drame Plus. 

Kroz "Lektiru na sceni" dosad je na kazališne daske postavljeno sedam lektirnih naslova, a odjek projekta nakon svake je predstave sve veći. 

"Kabanica je pobudila veliki interes škola, njihovih profesora, ali i samih učenika i studenata, zbog čega nam je neizmjerno drago. Cjelokupan projekt Lektire na sceni pa tako i ova predstava, pokrenuti su i napravljeni upravo za njih, a oni to počinju prepoznavati", poručuju iz Drame Plus. 

Podsjetimo, prema istraživanju provedenom od strane sociologa sa Sveučilišta u Zadru, velika većina zadarskih srednjoškolaca nikad nije bila u kazalištu, a "Lektira na sceni" inicijativa je koja te poražavajuće statistike želi promijeniti i pokazati da Zadar može bolje, jer bolje i treba. 

Do kraja godine "Lektira na sceni" postavit će još jedan premijerni naslov dok se program za sljedeću godinu već priprema. Dotad, "Kabanicu" možete pogledati u ponedjeljak, 28. listopada i utorak 29. listopada u 20:30 u Kazalištu lutaka Zadar. Cijena karte za građanstvo je 60 kuna. 


Reci što misliš!