Kultura

najavljujemo

Slavna bizarna obitelj Addams zatvara 34. Gavelline večeri

Slavna bizarna obitelj Addams zatvara 34. Gavelline večeri

Festival 34. Gavelline večeri završit će u srijedu u Zagrebu svečanom dodjelom nagrada za najbolju predstavu, najbolju režiju, glumca i glumicu, nakon čega slijedi gostovanje Mestnog gledališča ljubljanskog s hit-mjuziklom "Addamsovi" u režiji Aleksandra Popovskog, koji će biti prikazan izvan konkurencije.

Čudesna i jeziva ali i zabavna obitelj Addams prvi se put pojavila u stripu američkog karikaturista Charlesa Addamsa 1938. godine u časopisu New Yorker.

Addamsovi, mama Morticija i otac Gomez, djeca Srijeda i Bucko, bakica i stric Gnoj te poslužitelj Grč u međuvremenu su postali sastavni dio američke pop kulture, utjelovljeni u popularnoj televizijskoj seriji 1960-ih, te su uvelike utjecali na američki strip, televiziju i film, nadahnuli i potaknuli takozvanu gotsku supkulturu i njezinu ekstravagantnu modu, a inspirirali su među ostalim i video igricu te soundtrack temeljen na glazbenoj temi nominiranoj za nagradu Grammy.

Stekli su toliku slavu da ih je list The Telegraph proglasio "jednom od najslavnijih američkih obitelji, uz bok Kennedyjevima". Po važnosti i kulturološkom utjecaju, The Time ih je usporedio s onim Rooseveltovih i Kennedyjevih, "budući da su toliko duboko ugrađeni u američki krajobraz da je nemoguće govoriti o povijesti te zemlje a ne spomenuti ih".

Njihovih ih je autor zamislio kao satiričnu inverziju idealne američke obitelji 20. stoljeća: klan ekscentričnih aristokrata koji uživaju u tami i morbidnosti i naizgled su posve nesvjesni da ih svi drugi smatraju bizarnima i zastrašujućima.

"Addamsovima, koji svojom bizarnošću krše društvene konvencije, smijemo se i dan-danas, više od pola stoljeća nakon njihovog nastanka i raznih inačica u stripu, na filmu i televiziji", stoji u najavi.

Mjuzikl "Addamsovi" Marshalla Brickmana, Ricka Elicea i Andrewa Lippa debitirao je na Broawayu 2010. godine a bavi se susretom obitelji Addams i obitelji Krneki. Djevojka Srijeda zaljubljuje se u Lukasa, za kojega se želi udati. Tako dolazi i trenutak kada se njihove obitelji upoznaju. Problem je jedino što je Lukasova obitelj "normalna".

Krnekijevi se jako trude poštivati konvencije i odbacuju sve što odstupa od ustaljenih društvenih normi. O svojim željama i užicima ne razgovaraju iskreno, već samo promatraju postojeću realnost, dok se veza Morticije i Gomeza temelji na govorenju istine. Poplava izmišljotina i besmislica izrečenih za vrijeme večere izbacuje istinu iz iskrenog doma Addamsovih...

Igraju Iva Krajnc Bagola (Morticija), Uroš Smolej (Gomez), Viktorija Bencik Emeršič (Srijeda), Jurij Weiss (Bucko), Jaka Lah (Gnoj), Nataša Tič Ralijan (Bakica Addams), Filip Samobor (Grč). Krnekijeve utjelovljuju Barbara Ribnikar / Lena Hribar (Alenka), Robert Korošec (Jan) i Matic Lukšič (Lukas), dok se u ostalim ulogama pojavljuju Gašper Jarni, Tanja Dimitrievska, Sara Gorše, Lina Akif, Gaber K. Trseglav / Rok Prašnikar.

Prijevod na slovenski potpisuje Andrej Rozman Roza, za glazbu i aranžmane odgovoran je Laren Polič Zdravič, dramaturginja je Eva Mahkovic, scenografkinja Urša Vidic, dok je kostimografkinja Jelena Proković. Pokret je oblikovala Anja Möderndorfer, masku Špela Ema Veble, a svjetlo Andrej Koležnik. Predstava se igra uz prijevod na hrvatski jezik koji potpisuje Asja Kišević.

Glazbu na snimkama izvode Barbara Gradišek, Matej Kužel, Miha Petric, Luka Ipavec, Lazaro A. H. Zumeta, Žiga Kožar, Jan Gregorka i Laren Polič Zdravič. 

Uoči izvedbe, u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli bit će upriličena svečana dodjela nagrada 34. Gavellinih večeri za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, te najboljeg glumca i glumicu. U konkurenciji za festivalske nagrade, od 11. listopada prikazano je deset ponajboljih recentnih kazališnih ostvarenja iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije.

​​

Reci što misliš!