Kultura

Križarska opsada Zadra

Roman "1202." Frane Herende postao animirani film

Roman
IB

“1202.” je ekranizacija istoimenog romana Zadranina Frane Herende o križarskoj opsadi Zadra. Roman je dotiskivan nekoliko puta, preveden je na engleski jezik, a po njemu je snimljen i radio roman.

Nakon godinu dana produkcija animiranog filma “1202.” redatelja Tomislava Gregla približava se kraju. Montaža i grafička obrada privedena je kraju, a upravo se dovršava originalna glazba. Monumentalnu glazbenu kulisu filma podario je maestro Darko Hajsek, inače dobitnik Zlatne Arene za glazbu u filmu “Snivaj, zlato moje”.

“1202.” je ekranizacija istoimenog romana Zadranina Frane Herende o križarskoj opsadi Zadra. Roman je dotiskivan nekoliko puta, preveden je na engleski jezik, a po njemu je snimljen i radio roman.

U Gradskoj knjižnici Zadar u srpnju je bila održana i izložba filmske glinene scenografije akademskog kipara Ante Strinića, uz književni predložak i trailer filma.

Ovo je umjetnički animirani film u trajanju od osam minuta, koji će se predstavljati na međunarodnim festivalima, piše FilmMag.

Priča je oživljena tradicionalnim tehnikama – reljefnim pozadinama od gline i animiranim crtežima na papiru. Kompjuter je korišten samo u postprodukciji da bi se postigao željeni izgled oživljenih duhova prošlosti.

Redatelj filma Tomislav Gregl bavi se filmskim stvaralaštvom u svojstvu snimatelja i redatelja od 1987. godine. Snimio je velik broj umjetničkih kratkometražnih filmova i sudjelovao u stvaranju sva tri hrvatska dugometražna animirana filma. Njegov “Malformance-Performance” iz 2007. nagrađen je na Danima hrvatske animacije 2007. i Montpellieru 2008., a “Zulejku” iz 2013. francuska distribucijska kuća Gonella Productions otkupila je za svjetsku distribuciju.

Scenaristica “1202.” je Maja Gregl, dizajner likova i animator Dario Kukić, skladatelj Darko Hajsek, umjetnički direktor Tihoni Brčić, glinenu scenografiju kreirao je Ante Strinić, a dizajneri zvuka su Bojan Kondres i Žana Lončarić. Renomiranoj producentskoj kući Maxima film d.o.o., ovo je tek prvi, nadamo se u nizu budućih animiranih filmova. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i grada Zadra.

U programu Kino zone, 23. studenog u 19 sati uslijedit će premijera u Kneževoj palači, uz gostovanje autora Frane Herende i redatelja Tomislava Gregla.

 


Reci što misliš!