Kultura

Bruški martirij Luke Klapana prikazuje se u Senju, Zagrebu i Splitu

Bruški martirij Luke Klapana prikazuje se u Senju, Zagrebu i Splitu

U subotu 9. studenog 2019., u Pučkom otvorenom učilištu M. C. Nehajeva u Senju, zatim 12. studenog u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu i 18. studenog u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu organizirano je prikazivanje filma Luke Klapana Bruški martirij.

Podsjetimo kako dokumentarni film Bruški martirij tematizira vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, točnije događaj koji se zbio 21. prosinca 1991. kada su pripadnici Martićeve milicije iznenada banuli u zaseok Gornji Marinovići u selu Bruška nedaleko Benkovca gdje su okrutno pogubili devetero Marinovića i jednog Draču koji se s njima zatekao.

Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj potresan film obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

Film Bruški martirij prošle godine u produkciji FFVAL-a snimio je redatelj Luka Klapan,  svečana premijera bila je u Kneževoj palači u Zadru, a dokumentarac je još prikazan u Benkovcu, Vodicama, Bruški, Drnišu, Pagu, Rijeci i Kinu Tuškanac u Zagrebu.

Svojim prikazivanjima film prvenstveno ima za cilj da ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin bude poznatiji u hrvatskoj javnosti, ali i da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini događali u oslobodilačkom Domovinskom ratu, koji je okončan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Subota, 9. studeni, Senj - Pučko otvoreno učilište M. C. Nehajeva u 18 sati (organizatori Udruga branitelja Uskok Senj i Jedina solucija udruga za audiovizualnu umjetnost)

Utorak, 12. studeni, Zagreb - Narodno sveučilište Dubrava u 18 sati (organizatori Kulturni centar Dubrava i Jedina solucija udruga za audiovizualnu umjetnost)

Ponedjeljak, 18. studeni, Split - Gradska knjižnica Marka Marulića u 18 i 30 sati (organizatori Gradska knjižnica Marka Marulića Spliti i Jedina solucija udruga za audiovizualnu umjetnost)


Reci što misliš!