Kultura

16. i 17. studenog

Zagreb film festival gostuje u zadarskoj Kino Zoni

Zagreb film festival gostuje u zadarskoj Kino Zoni

Prvih nekoliko tjedana u 'Kino Zoni' smo mogli uživati uz najbolje recentne domaće naslove, a ovog vikenda organizatori su se pobrinuli da nam u goste konačno stignu najfriškiji filmovi iz selekcije ovogodišnjeg, još uvijek aktualnog ''Zagreb Film Festivala''.

U subotu 16.11. u koncertnoj dvorani Kneževe Palače nas tako očekuje film koji je službeno otvorio 17. izdanje spomenutog ZFF-a, a riječ je o komičnoj drami ''Alice i gradonačelnik''. Priča je to koja prati dugogodišnjeg gradonačelnika Lyona (tumači ga veteran Fabrice Luchini) koji zapada u egzistencijalnu krizu i gubi onaj prepoznatljiv žar koji ga je krasio tijekom dugogodišnje političke karijere. Članovi njegova ureda odluče stoga angažirati mladu filozofkinju Alice (Anaïs Demoustier) kako bi mu napisala motivirajuće govore i na taj način ga pokušala trgnuti iz letargije. To se na neočekivan način i dogodi i Alice iznenada postaje gradonačelnikova svojevrsna muza. Film je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dobio posebno priznanje i već ta spoznaja bi trebala biti sasvim dovoljna preporuka. 

Već dan kasnije, točnije, 17.11. na istom mjestu, u isto vrijeme (20 sati) stiže nam film ''Mlijeko'' proslavljenog islandskog redatelja Grímura Hákonarsona. U ovoj pak priči putujemo u svijet mljekarskih farmi i zadruga koje čine savršen paravan za malverzacije i izrabljivanje sirotih farmera. Glavni lik je Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir), žena koja nakon smrti supruga odluči raskrinkati sve prljave poslove koje se obavljaju iz kulisa zadruge, a to je dakako stvori velike probleme.  

Hákonarson nam se nakon nagrađivanih ''Ovnova'' vraća s još jednom snažno dramom koja svojom univerzalnom pričom i snažnim ženskim likom definitivno potvrđuje kako imamo još jednog zapaženog redatelja čiji svaki film valja popratiti s velikom dozom respekta.  

Sve u svemu, u sklopu programa ''ZFF putuje'' u Zadar nam stižu dva jako zanimljiva naslova koji se paralelno prikazuju i na samom festivalu i možemo s veseljem ustvrditi kako u 'Kino Zoni' nema zime za filmove! Nemojte dozvoliti da vas ovo kišovito vrijeme prikuje za naslonjače već svi trk ovog vikenda u Kneževu palaču, fešta od filma vas spremno očekuje.

681e94eb0b9f4b9d4381a2afd7f1a44a.jpg?v=2


Reci što misliš!