Kultura

oscarovac

Inicijativa da ulica u Osijeku dobije ime Branka Lustiga

Inicijativa da ulica u Osijeku dobije ime Branka Lustiga

Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota najavio je u petak kako će pokrenuti inicijativu da jedna od osječkih ulica dobije ime po poznatom filmskom producentu, rođenom Osječaninu Branku Lustigu, koji je u srijedu umro u Zagrebu.

"U znak sjećanja i ponosa na našeg sugrađanina i iz velike zahvalnosti za sve što je učinio, pokrenut ću inicijativu da jedna od ulica našeg grada ponese njegovo ime", napisao je Piližota (SDP) na svojoj Facebook stranici.

"Ponosni smo što je ovaj čovjek kroz cijeli svoj životni vijek s toplinom govorio o svojem rodnom gradu kojeg je i često posjećivao. Sretni smo što je njegova ostavština utjecala na milijune ljudi diljem svijeta i zbog toga mu se najiskrenije zahvaljujem", istaknuo je osječki dogadonačelnik.

Osječko Gradsko vijeće proglasilo je 2004. godine Branka Lustiga počasnim građaninom Osijeka.

Istaknuti filmski producent i dvostruki dobitnik "Oscara" Branko Lustig rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932. godine, a umro u srijedu u Zagrebu u 87. godini. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima diljem Europe. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Nagradu "Oscar" dobio je za filmove "Schihdlerova lista" Stevena Spielberga (1993.) i "Gladijator" Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.


Reci što misliš!