Kultura

centar za mlade

Dina Bušić: Željom za proizvodnjom kulture i umjetnosti nadvladat ćemo sve prepreke!

Dina Bušić: Željom za proizvodnjom kulture i umjetnosti nadvladat ćemo sve prepreke!
Iva Pejković

Ovih dana u našem se gradu odvijaju zanimljivi susreti. Predstavnici udruga i civilnog sektora sastaju se u sklopu projekta ZadrugArt, a sve kako bi poradili na golemom i važnom projektu u gradu Zadru - Centru za mlade.

Da, zgrada će se izgraditi, o čemu smo jučer pisali ovdje, no zgradu ne čine zidovi i sobe. Ona mora zaživjeti u punom smislu, pa zvala se ona Centra za mlade ili nekako drugačije. 

Nije loše podsjetiti se kako je protekli festival Kvart bio jedna velika baza i pokazatelj da je nezavisna kultura u Zadru itekako budna i spremna za kreiranje projekata i suradnju, a kroz budući Centar za mlade problem prostora trebao bi biti od velike pomoći za razvoj ovog sektora.

(Ovako danas izgleda zgrada budućeg CZM)

Ana Žuvela sa Zadranima je prošla nekoliko važnih točaka. Naime, osim javnog predstavljanja rezultata anketnog istraživanja o kulturnim potrebama mladih održanog u prepunoj multimedijalnoj dvorani Kneževe palače, ZadrugArt je organizirao i dvije radionice na kojima kroz participativni model rada s udrugama i sudionicima civilnog društva dolazi i do prvih konkretnih kontura načina korištenja budućeg Centra za mlade kao i načina upravljanja.

Na taj način ova je znanstvenica upoznala sve ideje i potrebe budućih korisnika kako bi se što kvalitetnije implementirale prilikom izrade Modela sudioničkog upravljanja Centrom za mlade.

Za komentar smo zamolili i pročelnicu Odjela za kulturu i šport Dinu Bušić, koja i sama sudjeluje na spomenutim radionicama i bilježi potrebe, ideje i komentare zadarskih "kulturnjaka", pisaca, glumaca, redatelja, producenata, koreografa i dr.

- Proces kojeg udruge prolaze kroz projekt Zadrugart nevjerojatno je važan, kako za udruge tako i za Grad Zadar kao jedinicu lokalne samouprave, te oba odjela koja su intenzivno uključena u ovaj projekt a to su Odjel za EU ondove i Odjel za kullturu i šport, kaže nam pročelnica.

Naime, cilj Zadrugarta jest taj da se analiziraju potrebe udruga i umjetničkih organizacija, da se iste povežu i uspostave još bolju komunikaciju, kako međusobno tako i s javnim sektorom, te iznad svega da se svi bolje upoznaju s projektom kao i educiraju o načinima suradnje i mogućnostima upravljanja te preuzimanja odgovornosti pri ulasku u javni prostor, naglašava.

Ključna riječ - zajedništvo!

- Radi se o procesu, pa je stoga sasvim opravdano da imamo različita mišljenja, polazišne točke, komentare. Taj proces nije dug, no nadamo se da će zajedništvo i nadasve želja za produkcijom i proizvodnjom kulture i umjetnosti na jednom mjestu, nadvladati prepreke koje su neminovno tu i pred nama. 

("Đir" po hodnicima zgrade)

Podsjetimo, u prizemlju Centra bit će prostori za udruge, mlade i izvedbene djelatnosti i velika multimedijalna dvorana dok su na katu predviđeni uredski prostori za udruge.

Tisuću metara četvornih bit će namijenjeno Gradskoj knjižnici koja će s Centrom biti povezana tzv. hladnim prolazom. 

Na ovom linku pogledajte projekciju projekta.


Reci što misliš!