Kultura

"zapis" 5. prosinca u guma baru

Zbirka priča o Zadru: Od Rive, preko Kalelarge, do Jazina, Gaženice i Sfinge

Zbirka priča o Zadru: Od Rive, preko Kalelarge, do Jazina, Gaženice i Sfinge
Mario Padelin

Za kraj 2019., godine u kojoj obilježavaju deset godina kontinuiranog rada udruge, Zadarski pisci - ZaPis spremaju pravu književnu eksploziju. O čemu se radi?

Iako još nemaju svoj prostor, itekako su aktivni i prepoznatljivi u kulturnom životu grada Zadra!

- Postali smo nakladnik! Uz ogromnu pomoć Grada Zadra i Zadarske županije, objavili smo tri knjige. Riječ je o zbirci kratkih priča "Samo se ti sjećaj", zbirci pjesama "Je li zvijezdama tijesno" i zbirci poetskih i proznih crtica "Vošta do Tokija", kazala nam je predsjednica udruge ZaPis, Iva Pejković. 

Prozna zbirka se donekle nadovezuje naslovom na prvu, onu iz 2013.-e, pa je tako naslov "Samo ti pričaj“ poslužio za novi naslov  - "Samo se ti sjećaj“.

Svi se autori na neki način bave vlastitim sjećanjima vezanim za svoj grad. Dobili smo tako tematsku zbirku. Puna je zadarskih motiva, od rive, Foruma, trga, preko Kalelarge, Muraja, Sfinge, Jazina, Gaženice...Trinaest je autora i trinaest sasvim različitih priča.

ddf52998fe1b65fe740578c68955ece4.jpg?v=2Evo što o zbirci kaže urednica Lada Vukić, nagrađivana zadarska autorica.

 - Mislim da će se u zbirci mnogi Zadrani pronaći, bilo kroz mjesta u gradu koja su ostala još uvijek ista kao da je u njima vrijeme zaspalo, bilo kroz ona mjesta koje je vrijeme zbrisalo te obitavaju jedino u našim sjećanjima. Vidjet ćete kako autori i kada kude i kritiziraju ono loše što se dogodilo u prošlosti ili se i dalje događa, zapravo samo žele reći da vole, da im je stalo do ovog grada u kojem bi i kamenje, kad bi moglo pričati, imalo svoju priču. Imamo trinaest autora, trinaest sasvim različitih priča, različitih emocionalnih naboja i poriva, od romantičnih do zafrkantskih i brutalno realnih. Čitajte zadarske pisce! Priče žive samo ako se čitaju. Zar i sa sjećanjima nije isto? Žive s nama jedino ako pronađemo način kako ih otrgnuti zaboravu.

Predstavljanje zbirke priča "Samo se ti sjećaj" udruge zadarskih pisaca ZaPis održat će se u Guma baru u četvrtak 5. prosinca u 20 sati - vodit će je osebujni ravnatelj Knjižnice Sali Ante Mihić. Za glazbeni intermezzo bit će zaduženi Mario Padelin i Denisa Čirjak. Također, bit će prikazane i ilustracije iz zbirke koje je izradio Ivica Vihar.

Već 11. prosinca zbirku "Vošta do Tokija" Ive Pejković promovirat će ZaPis u Gradskoj knjižnici Zadar.

Članica udruge koja je umeđuvremenu odselila u Austriju, Andreja Hrašćanec Malta, također je objavila knjigu pjesama "Nikad ne znaš, kužiš me", koju će predstaviti u Gradskoj knjižnici Zadar u suorganizaciji ZaPisa.

Zbirka "Je li zvijezdama tijesno" rezultat je vrijednih polaznika ZaPisove radionice poezije u Knjigozemskoj koju vodi Jasminka Vejmelka, a planira se nastaviti i u 2020.-oj. 

A 2020.-e naši ZaPisovci kreću na malu turneju po županiji i gradovima u Hrvatskoj. Prvi je na redu Biograd na moru, a pozivi su stigli iz Rijeke, Zagreba i Splita.

Sjajne su to vijesti za zadarski suvremeni književni glas! 

Udruga ZaPis otvorena je za sve zainteresirane koji vole književnost i/ili pišu.

Potražite ih na facebooku.

 

 

​​​

Reci što misliš!